Vann klassisk endurotävling igen efter 30 år

1993 körde Jonas Blom hem totalsegern i den tyska endurotävlingen Onkel Toms Hütte. I helgen lyckades han igen genom att ta hem sin klass. "Riktigt roligt", sa veteranen från Vimmerby om bedriften.

Jonas Blom tog hem segern i sin klass i den klassiska tyska endurotävlingen Onkel Toms Hütte.

Jonas Blom tog hem segern i sin klass i den klassiska tyska endurotävlingen Onkel Toms Hütte.

Foto: Arkiv

Enduro2022-08-23 15:45

Årets upplaga av Onkel Toms Hütte var ett 70-årsjubileum. Tävlingen har legat nere under pandemin och tappat lite av sin forna status genom åren.

– Förr var tävlingen riktigt stor och det är många världsmästare som vunnit den genom åren. När jag såg att den skulle köras i år och att det var jubileum bestämde jag mig för att göra ett försök, säger Jonas Blom.

Totalt kom drygt 200 förare till start och Jonas Blom körde i klassen för veteraner över 50 år. Han låg tvåa efter lördagens körning.

– Det kördes bara två prov på lördagen mot tänkta fyra eftersom det dammade för mycket i värmen. Lördagen avslutades med ett supertest där man körde två mot två. Det var roligt med mycket publik och god stämning längs banan. Där tappade jag lite tid och låg tvåa bakom en tysk konkurrent.

På söndagen kördes åtta prov och Blom tog tidigt tillbaka ledningen i sin klass. I mål var han en och en halv minut före tvåan.

– Jag hade tränat minimalt inför tävlingen och var lite osäker på hur jag skulle klara mig. Banorna är ganska lättkörda jämfört med i Sverige. Det finns knappt några stenar. Det passar mig då jag kan låta cykeln göra jobbet och använda min rutin.

Casper Lindholm från Åtvidaberg kör för Bloms team. Han tog hem totalsegern i tävlingen.

– Casper har gått över från cross till enduro i år och lyckats väldigt bra.

Kul var det naturligtvis också för Blom själv, som blev en vinnare igen efter 30 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om