Stora frågan inför helgen – kommer regnet?

Regn eller inte. Det är en av de stora frågorna inför helgens dubbeltävling i enduro-SM i Vimmerby. "Jag har nog aldrig kollat så mycket väderprognoser som jag gjort den här veckan", skrattar Joakim Karlsson, som är ordförande i endurosektionen i Vimmerby MS.

Joakim Karlsson, Vimmerby MS, är ordförande i endurosektionen. På lördag och söndag väntar dubbla SM-tävlingar i enduro.

Joakim Karlsson, Vimmerby MS, är ordförande i endurosektionen. På lördag och söndag väntar dubbla SM-tävlingar i enduro.

Foto: Magnus Strömsten/Arkiv

Enduro2022-05-27 14:45

Det har varit ett intensivt arbete för att förbereda helgens dubbla SM-deltävlingar i Vimmerby. På lördag morgon drar det igång. 

– Det tar sin lilla tid att få allt på plats. Men nu känns det som att vi ligger i fas med allting, säger Joakim Karlsson. 

Han är ordförande i Vimmerby MS endurosektion och ser fram emot tävlingarna. Senast det kördes SM-enduro i Vimmerby var 2016.  Funktionärerna som är med och hjälper till är givetvis en viktig del för att arrangemanget ska kunna genomföras.

– Ja, det är omkring 50 funktionärer som är med. Jag har inte den exakta siffran i huvudet, men det är någonstans där vi landar. 

Banan som förarna ska ta sig igenom offentliggörs först på fredag. 

Varför är det så?

– Det handlar helt enkelt om att alla ska få samma möjlighet att ta del av banan. Hemmaförarna har ju en fördel, så för att förutsättningarna ska vara lika så har man bestämt att släppa banan på fredagen. Då anser man att alla SM-förare ska vara på plats.

Ett orosmoment är dock vädret. 

– Om vädret håller i sig och är som det är nu, så blir det inga konstigheter. Kommer det regn under tävlingens gång så blir det helt andra omständigheter. Då blir det betydligt halare på sina håll och mycket tuffare, menar Joakim Karlsson. 

Han fortsätter:

– Det ser lite ostadigt ut när det gäller vädret. Jag har nog aldrig kollat så mycket väderprognoser som jag gjort den här veckan, haha.

Vilka förare ser du som favoriter på förhand?

– Toppskiktet brukar vara Micke Persson, Albin Elowson och så Filip (Bengtsson, Vimmerby MS). Filip har en klar fördel av att få köra på hemmaplan och jag skulle inte bli förvånad om han gick och vann allt. 

Och just hemmafördelen är något som Karlsson tror har stor betydelse.

– Det är ju så att hemmaförarna får köra upp banan vid två tillfällen, innan anmälningstiden går ut. Efter det får de inte va på banan. Så där finns det en fördel, absolut. 

Totalt är det närmare 250 förare som gör upp i Vimmerby i helgen. Följande tävlingsklasser finns, med maskinklasser inom parentes: (E1), SM2 (E2), SM3 (E3), JSM1 (E1), JSM 2 (E2 eller E3), Dam SM (E1, E2 eller E3), VRM1 (E1, E2 eller E3) och VRM 2 (E1, E2 eller E3).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!