Berzelius klarade pressen: "Var nära att storgråta"

Tolv timmars slit i skogarna. Sen körde storfavoriten upp på rampen som segrare av damklassen i Novemberkåsan 2023. "Det var bland det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv", säger Hanna Berzelius.

Hanna Berzelius tar emot priserna efter sin andra seger i Novemberkåsan.

Hanna Berzelius tar emot priserna efter sin andra seger i Novemberkåsan.

Foto: Magnus Strömsten

Enduro2023-11-20 06:00

Stjärnan Hanna Berzelius meriter talar för sig självt. Åtta raka SM-guld och sju EM-medaljer för att nämna några. Novemberkåsan 2023 var Linköpings MS-förarens fjärde Kåsa, i tre har hon nu tagit sig i mål och detta var hennes andra seger i damklassen.

Berzelius hamnade på plats 59 i totalen, 19 placeringar bort från hennes bästa placering, plats 40, som hon landade på i Kåsan 2019. Hon kom i år i mål på tiden 12:00:00, kvarten före Matilda Huss (Göta MS), blott den andra kvinnan som lyckades ta sig i mål.

Vimmerby Tidning fick en pratstund med 27-årige Berzelius under söndagskvällen. Hon hade då hunnit landa i hemmet i Huddinge.

– Jag kom hem för några timmar sedan. Det var bara att kasta in grejerna i garaget och gå och lägga sig, säger Berzelius och skrattar.

Kan du beskriva hur du mår just nu, hemkommen efter ännu en Kåsa-seger?

– Nu känns det skit rent ut sagt, man är helt slut. Det gör ont överallt i kroppen, jag är helt väck. Men om några dagar kommer det kännas helt underbart.

Berzelius beskriver att det var ganska stabilt tävlingen igenom, även om utmaningar såklart uppstod längs vägen.

– Jag hade lite problem med mitt fokus under dagen. Jag var klantig och gjorde lite vurpor som tog ork och tid ifrån mig. Jag hade en ganska stor vurpa i slutet av dagen där jag slog handen i en stock. Det gjorde ont i handen hela natten sen. Det var väldigt tufft mentalt med mycket smärtor.

Efter att ha klarat av första nattvarvet lyckades hon hitta ny kraft.

– När det bara är ett varv kvar går det ju inte att ge upp, det fanns inget annat än att pusha hela vägen in i mål, säger Berzelius.

Och hela vägen in i mål kom hon, som segrare i Novemberkåsan för andra gången. När hon körde upp på rampen vid depån vid Astrid Lindgrens Värld blev det känslosamt. 

– Jag blev tårögd och var nära på att börja storgråta där uppe. Det var bland det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv, inte bara fysiskt men också mentalt. Det är verkligen en mental kamp ute i skogen på natten när det är glest med folk i skogen och man är helt själv. Det är faktiskt lite läskigt.

Några tappra åskådare hejade däremot på förarna hela vägen in på småtimmarna, efter en dag färgad av massvis med publik i skogarna runt stan. Hanna Berzelius tycker Novemberkåsan i Vimmerby 2023 levererade på flera sätt.

– Det blev verkligen en jättebra Kåsa här i Vimmerby, med allt runtomkring den. Det fanns mossar och massa surhål, men det var även väldigt fint och körbart på sina ställen. En bra mix helt enkelt, säger hon och fortsätter:

– Och publiken... Den var verkligen helt fantastisk. Det kändes supermäktigt att komma till vissa platser där många stod och sen kastade sig ut för att hjälpa oss förare. Även om det såklart var tufft under loppet hjälpte det mycket.

Varför utsätter man sig själv för en Novemberkåsa?

– Haha, ja det undrar jag med. Varför håller man på egentligen? Jag tror det är den extrema utmaningen. Jag är en tävlingsmänniska och gillar att testa gränserna och se hur långt jag kan gå. Trots det man uppnått hittar man nya utmaningar.

Hur högt rankar du denna seger?

– Väldigt högt. Novemberkåsan är bland det största man kan klara av.

Men tro inte att Hanna Berzelius tar det lugnt framöver. Nej, nej. Siktet är redan inställt på nästa års Kåsa.

– Nu är jag inställd på att vinna tävlingen nästa år igen och ta hem vandringspriset. Man hittar ständigt nya mål. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!