Trendbrott för Blom som klarade Kåsan

Även om det var tufft och att han körde sig fast rejält flera gånger i mitten på nattetappen så klarade Vimmerbyföraren Oscar Blom att ta sig i mål i årets upplaga av Novemberkåsan. "Det var skönt att få bryta trenden", sa han.

Oscar Blom med teamet som hjälpte honom att klara sin tredje Novemberkåsa.

Oscar Blom med teamet som hjälpte honom att klara sin tredje Novemberkåsa.

Foto: Privat

Enduro2021-11-14 14:13

Oscar Blom var rejält revanschsugen inför sin sjätte start i Novemberkåsan efter att han inte kunnat slutföra loppet i sina två senaste försök. Det fanns tvivel under vägen i helgen också då sträckorna i Gävle var av de tuffare slaget.

– Det var verkligen så tufft som jag hade befarat. Dels är det så mycket sten i spåren här uppe så man får aldrig en chans att koppla av och vila lite under vägen utan måste vara på helspänn hela tiden. Sedan var det blött i markerna så det blev rejäla surhål på flera ställen, säger Blom som höll på att falla offer för ett sådant på den tionde sträckan.

– Jag körde ner mig och fastnade rejält tre eller fyra gånger om på samma sträcka. Där tog krafterna slut rejält, men jag fick bita ihop och fokusera på att bara ta mig runt.

Något som bidrog starkt till att han lyckades var hjälpen han fick under vägen av teamet och även publiken som följde tävlingen ute i skogen.

– All hjälp man får är guld värd. Utan den hade det aldrig gått.

Till slut körde Blom i mål på nio timmar och sju minuter. Det räckte till en 17:e plats totalt och en andraplats i seniorklassen.

– Det stora målet var att just komma i mål och nu gjorde jag det för tredje gången så det var skönt. Sedan hade jag siktat på topp 15, men 17:e får duga det med.

I den rafflande toppstriden blev det till slut Mikael Persson som tog hem tävlingen. Han körde in på sju och en halv timme och vann med 20 minuters marginal före Pontus Högberg.

– Det är imponerande att de kan köra så pass fort. Mikael är en värdig vinnare, men samtidigt hade han lite tur på vägen. Albin Elowsson ledde klart när han fick bryta med motorhaveri på tolfte sträckan. I Novemberkåsan handlar det om att ta sig i mål.

Debuterande Vimmerbyföraren Dennis Rotebäck var 33:e man i mål och kom nia i juniorklassen. Han var ute i skogen i över elva timmar totalt och var en av de sista som tog sig i mål.

– Han ska ha en stor eloge för att ha klarade att ta sig i mål i debuten. Jag vet att han drömt om att få göra det länge och när jag pratade med honom efter loppet kände han sig ändå ganska pigg, säger Oscar Blom.

De tre övriga VMS-förarna bröt på följande sträckor. Niklas Fransson (7), Pierre Näsholm (10) och Viktor Martinsson (11).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!