Färre deltagare i Stångebroslaget: "Annat att göra"

Efter två år av pandemi gör nu Stångebroslaget comeback, om än med något kortare deltagarlista än vanligt.

Årets upplaga av Stångebroslaget blir den första sedan 2019.

Årets upplaga av Stångebroslaget blir den första sedan 2019.

Foto: Erik Winell

Enduro2022-07-07 18:00

– Ja, än så länge känns det bra, men det är väl lite rörigt när man inte kört på två år, säger Mats Berzelius, en av arrangörerna på LMS. 

Mer rörigt än vanligt?

– Ja, man märker att sådant som sköts automatiskt måste man tänka till lite, det är en rätt stor operation att få ihop detta.

På fredag drar den 27:e upplagan av Stångebroslaget igång, vilket blir första gången sedan 2019 som enduroklassikern kan genomföras. Tävlingen arrangeras av LMS i samarbete med Försvarsmaktens Enduro och det märks tydligt att pandemin har satt sina spår. Hittills har cirka 1 900 personer anmält sig, en siffra som normalt brukar ligga på över 2 500. 

Det är inget som förvånar Mats Berzelius.

– Genom pandemin har folk hittat annat att göra och samtidigt som vi tappar förare har vi också tappat funktionärer, men så är det väl med all ideell verksamhet, säger han. 

Att Stångebroslaget inte har kunnat genomföras på två år har gjort att LMS tappat en av sina främsta inkomstkällor. Men än så länge är klubben inte i någon ekonomisk kris. Men trots att deltagarantalet är lägre och innebär en utmaning ser Berzelius på helgens tävling med positiva ögon.

– De bästa i enduro-Sverige är med och väderprognosen ser bra ut, ser det blir nog en bra tillställning.

Totalt deltar dryga 20-talet förare i ungdoms, dam, motions- och veteranklasserna. I elitklassen kör VMS Oscar Blom och Didrik Gustafsson deltar i seniorklassen. I juniorklassen kör Fabian Bandling och Robin Stjernström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!