"Det är bara att överleva och komma i mål"

I helgen körs årets upplaga av Novemberkåsan i Eskilstunaskogarna. Tre VMS-förare är med, varav en är lite osäker. Därutöver är det en förare med som kommer från Vimmerby men kör för en annan klubb. Men frågan är om de kommer kunna njuta särskilt mycket, med tanke på förutsättningarna.

Novemberkåsan 2019 körs i Eskilstuna under helgen.

Novemberkåsan 2019 körs i Eskilstuna under helgen.

Foto: Anders Forngren

Enduro2019-11-29 18:30

– Det ser inte så frestande ut än så länge, säger Oscar Blom från Vimmerby MS.

Han berättar att det är "sjukligt blött" i Eskilstunaskogarna där årets Novemberkåsa ska köras. Dessutom har det kommit en decimeter snö. 

För Calle Bjerkert, också från VMS, spelar inte förhållandena i Eskilstuna särskilt stor roll. Han har nämligen beslutat att inte köra årets Novemberkåsa. Bjerkert har varit osäker och väntat med sitt beslut, men till slut kom han fram till att stå över. 

– Det är blandade känslor. Novemberkåsan har alltid varit en höjdpunkt, men jag har inte förberett mig för det tillräckligt bra, säger Calle Bjerkert. 

Oscar Blom däremot, har hela tiden haft tankarna på att ställa upp i "Kåsan", men med bara en dag kvar till start är det inte alls säkert längre. 

På plats i Eskilstuna har Oscar nämligen insjuknat i feber. 

– Det känns surt. Sådant kan man ju inte veta på förhand. Tanken har varit att köra, men det funkar ju inte om man har feber. Vi får se om det blir bättre. I så fall kör jag, säger Oscar. 

Om Blom kommer till start har han inget särskilt mål. 

– Jag skulle tro att det blir den jävligaste Kåsan av alla jag varit med i. Det gäller bara att överleva och komma i mål. 

Oscar Blom har varit med i Novemberkåsan fem gånger, och kommit i mål två gånger. Han tror att detta kan bli den svåraste hittills, med tanke på hur blött det är. 

– Men man vet aldrig. Det kan bli bra ändå, det är bara att vänta och se. 

Snön kan också ställa till det, men även göra förutsättningarna bättre.

– Det är verkligen speciellt. Jag har aldrig kört i snö, mer än ett litet lager bara. Det kan vara bra. Det blir ljusare med lysen och det. Sedan binder snön lite också, men tyvärr gör det nog inte så mycket nu, eftersom det var så sjukligt blött innan. 

Oscars klubbkamrater i VMS, Viktor Martinsson och Arvid Pantzar, kommer också köra. En annan lokal deltagare är Martin Tildemyr som kör för Björkö Enduroklubb, men kommer från Vimmerby. 

– Det kommer nog gå bra för dem, säger Oscar Blom. 

– De är nog förberedda på det värsta och är laddade. De har som mål att komma i mål bara, det är det som gäller.

Vem tror du kommer vinna Novemberkåsan?

– Jag tror att Albin Elowson tar hem det, bara grejerna håller. 

Calle Bjerkert, på bilden, kommer inte vara med i årets Novemberkåsa.
Calle Bjerkert, på bilden, kommer inte vara med i årets Novemberkåsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!