De har fixat klassikern över 20 gånger

Vimmerbykillen Filip Bengtsson vann som bekant elitklassen i enduroklassikern Gotland Grand National förra helgen. Hans svärfar Jonas Blom segrade också, i en motionsklass. Men det finns flera framgångsrika enduroförare i vår trakt: som Kristdaladuon Håkan Nilsson och Roger Ottosson.

Håkan Nilsson och Roger Ottosson från Kristdala har båda genomfört enduroklassikern mer än 20 gånger.

Håkan Nilsson och Roger Ottosson från Kristdala har båda genomfört enduroklassikern mer än 20 gånger.

Foto: Torbjörn Allvin

Enduro2019-11-01 18:06

Håkan Nilsson och Roger Ottosson gillar Gotland. Så mycket att de för 28:e (!) gången i ordningen genomförde Gotland Grand National. 

–  Det är något visst med den tävlingen. Och jag har alltid sett Gotland Grand National som en liten semestertripp, där familjen också följt med, säger Håkan Nilsson och får medhåll av Ottosson. 

–  Man kan likna tävlingen på Gotland med skidåkningens Vasalopp. Det är något visst att köra där. 

Håkan kör numera i klassen +60 och Roger i +50. Deras passion för sporten är stark och har så varit i många år. Det finns också en koppling mellan enduro och Kristdala. 

–  Så är det. Vi har ganska så många aktiva förare här i samhället. Det är nog lite unikt, säger Roger Ottosson och nämner förare som bland andra Kalle Svensson och Kim Nilsson (Håkans son, för övrigt).

–  Det är också lite speciellt att vi har så många enduroslingor vi kan köra på här i Kristdala. Vi kör bland annat på min mark. Totalt har vi fyra banor här omkring, vilket säkert bidrar till det stora intresset för enduro, säger Håkan Nilsson. 

Han har som bäst varit trea i en av motionsklasserna i Gotland Grand National. 

Men tro nu inte att det bara är GGN som gäller för Nilsson/Ottosson, som båda representerar Vimmerby MS och också alltid har gjort det. Ånej. De har kört många olika typer av endurotävlingar genom åren – och har blivit något av specialister på att genomföra klassikern. 

Det innebär att man ska klara minst tre varv i Stångebroslaget (Linköping), Ränneslättsloppet (Eksjö) och Gotland Grand National samma år. 

–  Det finns bara en förare som klarat klassikern alla 24 år som den funnits. Det är Tomm Holm, som kör för Örebro, säger Håkan Nilsson. 

Han är också med i toppen i Sverige av alla de tusentals förare som någon gång kört klassikern. 20 gånger har han genomfört klassikern. En mycket stark prestation. Ändå är han inte bäst i Kristdala...

–  Nej, Roger har ju en upp på mig. Jag vill gärna komma ifatt honom, men det kan bli tufft då jag är äldre än honom, säger Håkan och skrattar där vi sitter i hans villa i utkanten av Kristdala. 

Bara 50 meter längre bort tornar ett fint vitt hus upp sig. Där bor sonen Kim med familj. Och det verkar som att hans söner har fått motorintresset i arv. 

–  Ja, haha. De har varsin crosscykel, trots att de inte är så gamla. Och så heter ju grabbarna Blom i efternamn också. Deras mamma Josefin är syster till Jonas Blom. 

Både Håkan Nilsson och Roger Ottosson hyllar sedan Gotlandsvinnaren Filip Bengtsson, klubbkamraten i Vimmerby MS.

–  Han är otroligt duktig. Och så ödmjuk. En dröm för både mig och Roger är att vi någon gång ska kunna flyga över "platån" på crossbanan i Vimmerby. Jag får säga till Filip att han lär oss det, säger Håkan och garvar. 

Det märks inte att han har passerat 60. Engagemanget och drivet för enduro är fortfarande mycket starkt. 

–  Vi har bra "pannben" och är envisa. Det är nog lite utmärkande för oss, fortsätter Håkan och berättar att han bröt tre ryggkotor vid en krasch på Stångebroslaget för många år sedan. 

Bredvid honom vid köksbordet sitter Roger och nickar instämmande. Han har sin högerarm delvis gipsad efter en krasch på tredje varvet på Gotland. Trots tumskadan han ådrog sig körde han sex varv och tog sig i mål. 

Det på tal om "pannben" och drivet att fortsätta med det som de tycker är bland de roligaste de vet här i livet: att köra enduro. 

Gotland Grand National ingår som en av tre tävlingar i enduroklassikern.
Gotland Grand National ingår som en av tre tävlingar i enduroklassikern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om