Bjerkert visade mästartakter – vann båda dagarna

Seger på lördagen. Seger på söndagen. Vimmerby MS-föraren Calle Bjerkert hade en finfin helg på hemmaplan och dominerade stort i sin veteranklass. "Totalt sett har det varit väldigt fina dagar i Gnagaredalen", säger han.

Tummen upp från Calle Bjerkert. Vimmerby MS-föraren vann sin klass både på lördagen och söndagen.

Tummen upp från Calle Bjerkert. Vimmerby MS-föraren vann sin klass både på lördagen och söndagen.

Foto: Haris Dreco

Enduro2022-05-29 16:45

På förhand var det nog många som trodde att Calle Bjerkert skulle ha goda toppchanser i VRM1-klassen när enduro-SM kom till Vimmerby. Och visst visade den rutinerade föraren att han pallade för trycket. 

Bjerkert körde stabilt och säkert och vann VRM1-klassen både på lördagen och söndagen. 

– Kroppen känns nästan oförskämt bra nu, säger han kort efter prisutdelningen. 

Han fortsätter:

– Jag har väl inte tagit i fullt ut, helt enkelt, annars så hade man känt av det mer. Jag åkte med breda marginaler, hade inga vurpor och inget strul. Det har varit i stort sett prickfria dagar rent körmässigt. 

Var det planen på förhand, att åka med breda marginaler?

– Ja, det var det och jag höll mig till den planen. Sen kan man alltid försöka åka snabbare, men det viktigaste är att cykeln och jag är hela. Totalt sett har det varit väldigt fina dagar i Gnagaredalen. 

undefined
Calle Bjerkert höll sig till sin plan. "Prickfria dagar rent körmässigt", säger han.

På söndagen fick Krister Thorell från SMK Gävle bryta tidigt, vilket underlättade för Calle Bjerkert. 

– Han låg tvåa, så efter att han bröt kunde jag slappna av ännu mer. 

Det fanns dock en sträcka som var aningen problematisk för VMS-föraren. 

– Tredje sträckan. Det är vårt gamla träningsspår, fast omvänt, och den har man åkt en miljon varv på. Men det var helt plötsligt som en ny bansträckning och jag kom inte riktigt överens med den. Annars hade jag inga större problem med de övriga, förklarar Bjerkert. 

Tråkigare var det för lagkamraten Filip Bengtsson, i SM3. Bengtsson slutade förvisso tvåa i sin klass på lördagen men fick bryta väldigt tidigt på söndagen. 

– Det var redan på det första provet, uppe vid crossbanan. Han skulle sätta ut foten men fick någon rotation och kände av något i knät på en gång. Sen fortsatte han och åkte även sträcka två, men fick svänga av efter bara någon minuts körning. Han sa att det kändes som att knät var ur led. De fick åka in till Västervik för röntgen, förklarar Calle Bjerkert. 

Karl Karlsson, Vimmerby MS, hade också en fin helg och slutade tvåa i samma veteranklass (VRM1) i söndagens deltävling, fem minuter bakom Bjerkert. På lördagen gick han i mål som trea. 

SM-serien i enduro går vidare med tävling i Östhammar om två veckor (11 juni). 

Sporten har sökt Filip Bengtsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!