Tog sig från Borås till Hultsfred – för att drifta

Vad gör man om man är William Johansson från Borås och har tråkigt en helg i maj? Jo, då samlar man ihop vännerna och beger sig till Hultsfred – för att drifta. "Man lär känna jättemycket folk när man är här", säger William.

Sporten besökte Hultsfred Drifttrack, där man hade frikörning. William Johansson från Borås (nere till höger i bild) var en av dem som fanns på plats.

Sporten besökte Hultsfred Drifttrack, där man hade frikörning. William Johansson från Borås (nere till höger i bild) var en av dem som fanns på plats.

Foto: Haris Dreco/Kollage

Drifting2021-05-09 15:15

Under helgen arrangerades Hultsfred Driftdays på banan vid flygfältet. Just de här dagarna var det frikörning på schemat, vilket innebar att alla som ville testa sina bilar och drifta loss fick chansen.

En av dem som nappade direkt var västgöten William Johansson. Han och kompisarna tog sitt pick och pack och åkte från Borås redan i fredags.

– Vi åkte från Borås vid halv sju på fredagkvällen och körde raka vägen hit. Det tog ungefär tre timmar. Det roliga är att bilen blev färdig på fredag vid lunch, haha. Så man fick stressa ihop det.

Vad är det som lockar med Hultsfred och banan här?

– Jag hade en annan bil tidigare, som var likadan men inte med lika mycket effekt. Då ville jag ha en mindre bana att köra på, istället för att köra på exempelvis Mantorp där man behöver rätt mycket "mos" för att komma runt. Då dök Hultsfred upp och sen bestämde vi oss för att åka första gången förra året.

Så det är inte första gången för er...?

– Det är fjärde gången. Vi var här tre gånger förra året. Banan här är fin och jag tycker att den är jättebra. Det är skönt eftersom man inte behöver ha något riktigt effekmonster och alla kan köra här. Samtidigt blir det mer tekniskt på ett sätt.

undefined
William Johansson sitter i sin bil.

När vi besöker driftbanan har lördagens solsken och trevliga väder övergått till regn och rusk på söndagen. William Johansson och kompisarna passar då på att grilla under tältet utanför sin husbil.

– Man lär känna jättemycket folk när man är här. Jag har lärt känna de här bredvid...och de andra där borta, säger han och pekar till både höger och vänster.

undefined
William Johansson och hans vänner grillar utanför sin husbil.

I samma veva går Henrik Klase förbi. Han är från Blomstermåla men har varit med i Hultsfred Drifttrack sedan starten 2012.

– Den äldsta vi har haft på plats har varit 64 år. Han kom och sladdade med en Corvette för något år sedan, förklarar Klase, som var med och byggde upp banan.

– Det var helt igenvuxet här egentligen. Vi körde med maskiner och tog bort allting. Vi höll säkert på i en månad, varje helg, för att förbereda och ta bort allt. Sen har vi byggt upp banan successivt under åren. Men nu får vi inte vara kvar längre, suckar han.

Varför?

– De ska bygga en solcellspark här, så vi har ingenstans att vara. Det är väldigt tråkigt, eftersom det här lockar mycket folk. Vi har 44 bilar som varit på plats under helgen, trots pandemin. Vi har gjort det coronasäkert och har det publikfritt nu. Tidigare har vi haft över 100 bilar.

Varje år arrangeras också en SM- och RM-deltävling i drifting på banan i Hultsfred. Det här året är tanken att deltävlingen ska köras den 30 och 31 juli. Men drifting är inte det enda som arrangeras i Hultsfred. Här har man även möjlighet att köra dragracing.

– Det har varit ganska dåligt intresse för dragracingen. Innan har det varit tvärtom, att driftingen har varit det lilla. Men drifting är egentligen den snabbast växande motorsporten i världen och det går bara uppåt, säger Klase och fortsätter:

– I Vimmerby och Hultsfred gnäller man om buskörning. I Oskarshamn och Mönsterås tycker man inte om buskörning. Så folket kommer hit när det finns tillfälle. För mig som bor i Mönsterås blir närmaste banan Mantorp, om det här skulle läggas ner. Det hade varit väldigt tråkigt om det skulle bli så.

William Johansson nickar instämmande. Det återstår att se om det här blir hans sista besök i Hultsfred.

Det var över 40 bilar som var på plats under helgen.
Det var över 40 bilar som var på plats under helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!