Det är Hultsfred Motorklubb som arrangerar evenemanget Hultsfred Driftdays och BreisladdCompetition som körs under helgen med start idag. Under lördagen finns det chans till frikörning för den som inte har så mycket erfarenhet inom sporten, eller som bara vill köra för skojs skull, och på kvällen vankas det tävling, Breisladd Competition. Under söndagen finns det åter chans till frikörning.

– Folk får köra tills de tröttnar, säger Hultsfred Motorklubbs vice ordförande Tom Johansson.

Då det inte behöver göras en anmälan förrän man är på plats under lördagen är det oklart exakt hur många som kommer vara på plats, men Tom Johansson tror på att det blir en hel del.

– Det är svårt att säga, men vi tror och hoppas på att det kommer över 100 bilar, och till själva tävlingen kanske 60-70. Vi har förare som kommer från hela Sverige, främst från Stockholm och nedåt i landet, men sedan kommer det ett par stycken från Danmark också. Vi har en handfull SM-deltagare med, men det roliga är att alla kan delta.

Vad betyder evenemang som detta för att bygga upp intresset kring sporten?

– Det gör mycket. Det är gräsrotsdrifting, och vi har vuxit enormt. För tre år sedan kom det kanske ett 20-tal bilar, nu är det hundratals. Men det är mycket arbete som läggs ned bakom det här, säger Johansson.

Och hur bedömer man då åkningen? Johansson förklarar:

– Det handlar om i vilken stil man kör. Man ska köra i ett bra flow. Vinkeln på bilen bedöms också, ju mer vinkel desto mer poäng. Man skulle kunna säga att man bedömer hela "showen", det ska se snyggt och häftigt ut.