Ridgymnasiet nästa: "Hästar betyder väldigt mycket"

I dagarna lämnar Cajsa Widéen Vimmerby för att börja tre års studier på Ridgymnasiet i Svedala. "Det är ett stort steg att flytta, men jag ser väldigt mycket fram emot att utveckla mig som ryttare och lära mig mer om hästar generellt", säger hon.

Cajsa Widéen med sitt 14-åriga sto Magic Bisquit.

Cajsa Widéen med sitt 14-åriga sto Magic Bisquit.

Foto: Magnus Strömsten

Dressyr2021-08-16 19:30

Cajsa Widéen utvecklade tidigt ett stort intresse för hästar och satt upp i sadeln för första gången redan som treåring. Hon började på ridskola när hon var åtta år och fick sin första egna ponny när hon var 12.

– Hästintresset har egentligen alltid funnits där genom att jag varit mycket i stallet med mamma (Agnetha Karlsson). Sedan när jag började rida på riktigt växte sig kärleken till hästen allt starkare och idag betyder den väldigt mycket för mig, säger Cajsa Widéen.

Från början var det hoppning som gällde, men på senare år har Cajsa gått över till dressyr.

– Det var i samband med att jag fick min första egna ponny som jag insåg att dressyr var min grej. Jag är inte så modig av mig och att hoppa hinder kan ju göra ont om det går snett. Därför tilltalar dressyren mig mer.

Inom dressyrsporten rider man ett program med olika moment och svårighetsgrader som sedan bedöms av domare som sätter poäng på ritten. Som ovan åskådare kan det vara svårt att se hur ekipaget lyckades, men Cajsa tycker att domarna oftast hamnar rätt i sina bedömningar.

– Man känner ganska väl ute på banan vad ritten är värd och domarna ligger i regel rätt i sina poäng.

Ponnyn som Cajsa rider är ett 14-årigt sto vid namn Magic Bisquit som hon beskriver som speciell.

– Hon är väldigt envis och kan vara lite busig, men är samtidigt arbetsvillig. Det krävs tydlighet av mig i sadeln och det är utvecklande för mig som ryttare att jobba med den typen av häst.

Hur lägger du upp träningen?

– Vi tränar två till tre dagar i veckan på olika delar av dressyrprogram. Sedan rider vi även ut en del i skogen. Det är nyttig träning och ger hästen extra energi. Dessutom är det bra att rida på olika underlag. Det gör hästen mer hållbar och mindre skadebenägen. Sedan händer det att vi hopptränar lite som variation ibland.

Sedan Cajsa började tävla i dressyr med Magic Bisquit 2019 har de avancerat genom klasserna i lugn takt. Just nu rider de FEI-klasserna, som är de högsta klasserna för ponny. Utvecklingen har gått framåt och procenten har gått uppåt för varje tävling de startat FEI. Men de har ännu inga placeringar i dessa klasser. Dock flertalet vinster och placeringar upp till LA:P1 som är nivån precis under FEI.

– Jag har haft stor hjälp av min tränare Emmelie Karlsson. Hon har hjälpt både mig och hästen att utvecklas, säger Cajsa.

Som dressyrryttare får man tävla med ponny tills man är 20 år, men Cajsa har redan nu en tanke på att skaffa sig en "stor" häst.

– Det kan vara läge att göra det om ett år eller två så man är redo när det är dags att ta det steget.

Innan dess väntar dock ett stort äventyr då Cajsa i dagarna lämnar Vimmerby för att flytta till Svedala i Skåne och börja på Sveriges Ridgymnasium Bökeberg.

– Det är ett stort steg att ta med flytten så det är klart jag är lite nervös. Det ska bli väldigt roligt och intressant och jag ser fram emot att lära mig mer kring teori om hästar i stort och att utveckla min ridning. Sedan vill jag fortsätta att träna och tävla som jag gör nu, säger Cajsa som även har lite tankar och drömmar kring vad hon vill göra när hon tagit studenten.

– Många unga ryttare siktar på att jobba i ett stort stall hos någon riktigt bra ryttare. Det är klart att jag också har funderingar på det.

Cajsa Widéen har flyttat till Skåne och ska börja på Ridsportgymnasium i Svedala.
Cajsa Widéen har flyttat till Skåne och ska börja på Ridsportgymnasium i Svedala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om