Bäst i Norden efter urstark avslutning

En rejäl slutspurt och en smart upplagd taktik. Det blev det vinnande konceptet för det Svenska laget på NM i distansritt. "Vi plockade in över en halvtimme på Danmark på den sista sträckan", sa Kjell Westerback som red Hadari och var ett av fyra ekipage i det svenska guldlaget.

Kjell Westerback och Hadari med NM-guldet kring halsen.

Kjell Westerback och Hadari med NM-guldet kring halsen.

Foto: Privat

Distans2023-07-24 11:23

23 ekipage kom till start när de nordiska mästerskapen i distansritt avgjordes utanför Halmstad i lördags. Kjell Westerback, som kommer från Djursdala men tävlar för Tjust Distansklubb, red Hadari som en av fyra i det svenska laget.

– Det blev en spännande och hård tävling i en terräng som var väldigt utmanade tekniskt sett. Vi lade medvetet upp en taktik med lite lugnare utgångstempo och var ganska långt efter när den första slingan var avklarad, sa Kjell Westerback.

undefined
Det svenska guldlaget på NM. Fr.v: Timmy Compier, Anna Remmare, Sara Henriksson och Kjell Westerback.

På den andra etappen knappade Sverige in på Danmark och Norge och skaffade sig ett bra slagläge. När de sista två milen av de 12 totalt skulle avverkas hade dock laget fortfarande fyra minuter upp till ledande Danmark.

– Sedan visade sig att vår taktik slog väldigt väl ut. Vi plockade in minut för minut på den sista slingan och var till slut en halvtimme före Danmark i mål. Det var väldigt skönt att vinna på det viset och dessutom komma i mål på pigga och fräscha hästar.

Individuellt blev det danskt guld genom Hanna Haagen Hansen. Sara Henriksson ordnade svenskt silver och norskan Rita Eiesland Holen kom på bronsplatsen.

undefined
Kjell Westerback och Hadari med NM-guldet kring halsen.

– Jag hade ambitionen att ta medalj individuellt också, men som tävlingen utvecklades lade vi fokus på att ta hem lagguldet. Jag och lagkamraten Anna Remmare höll ihop hela vägen och kom i mål som fyra och femma. Vi höll en snittfart på drygt 17 km/h och det brukar räcka till medalj på NM, sa Kjell som ändå var helnöjd med sin hästs prestation.

– Hadari gjorde sin bästa tävling i livet prestationsmässigt. Han hade inga anmärkningar i veterinärbesiktningarna och kändes pigg och fräsch hela vägen. Vi hade bra uppbackning av teamet bakom hela vägen och kunde fokusera helt på uppgiften.

Med den insatsen i bagaget laddar ekipaget om för att tävla på EM i Nederländerna om sju veckor.

– Då är det 16 mil som gäller och då blir målet att hålla en snittfart på 16 km/h och sätta personbästa på den distansen med Hadari. Helgens prestation var ett skönt kvitto att få inför den tävlingen. Jag har lagt om träningen en del på hästen i år och fick svar på att det har givit önskat resultat.

Kjell Westerback och Hadari med teamet Camilla Nilsson, Kent Nilsson, Karin Melkersson  och Lollo Önnefors.
Kjell Westerback och Hadari med teamet Camilla Nilsson, Kent Nilsson, Karin Melkersson och Lollo Önnefors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!