"Det var allt jag hade i huvudet"

Sverige vann den fördröjda VM-premiären. 2–0 (0–0) mot Chile efter att båda målen gjorts i slutet, efter regnavbrottet.

Sverige besegrade Chile med 2-0 i den inledande matchen i fotbolls-VM i Rennes, Frankrike. Kosovare Asllani har gjort 1-0 för Sverige och Madelen Janogy och Anna Anvegård jublar ihop med henne.

FOTBOLL2019-06-11 21:57

– En otrolig lättnad, sade Kosovare Asllani som gjorde ett av målen för Sverige.

– Jag är jätteglad. Vi visste att att det skulle bli hårt, att de skulle kämpa till slutet om målen dröjde, sade vänsterbacken Magdalena Eriksson.

Kosovare Asllani, den offensive mittfältaren från Linköpings FC, blev den stora hjältinnan eftersom hon gjorde nyckelmålet till 1–0 tio minuter före slutet.

– Otroligt skönt. Vi vet att vi är starkare än Chile, men det handlar om att göra det framåt också, sade Asllani.

Hur var det under regnuppehållet?

– Allt jag hade i huvet var att avgöra. 0–0 var inte rättvist, menade Kosovare Asllani.

– Vi pratade ihop oss taktiskt. Det har hänt oss ofta, och nu skrattade vi bara åt det, sade backen Hanna Glas.

– Det var lugnt. Vi dansade lite, och så åt vi nånting och så dansade vi igen, sade målvakten Hedvig Lindahl.

I första halvlek var det i stort sett spel mot ett mål när Sverige dominerade stort. Chiles duktiga målvakt Christiane Endler, PSG-stjärnan, fick jobba hårt med framför allt utboxningar på hörnor när Sverige flyttade in sex stora spelare i målområdet.

Det var precis före paus som Chile hade ett långskott, men där hade Hedvig Lindahl kontroll på det enda hon hade att göra.

Sverige skapade för sin del en rad bra chanser, den första genom Sofia Jakobsson som petade bollen utanför redan efter ett par minuter.

Kosovare Asllani skallade ihop med en motståndare efter en kvart, och blev sittande. Men Asllani reste sig och var piggare än hon setts i många andra matcher.

LFC-kollegan Stina Blackstenius var också aktiv som spjutspets och hade flera lägen, men sköt över när hon kastade sig fram på ett inlägg från Fridolina Rolfö och nickade över på ett bra inlägg från Asllani.

Sverige var också nära på flera hörnor. Men det är mål man ska göra och det stod 0–0 i paus, vilket var en besvikelse.

I andra halvlek fortsatte Sveriges totaldominans, bland annat med ett skott utanför i flykten av Stina Blackstenius, men det fanns fler störningsmoment än en uppoffrande Chiledefensiv. Ett ösregn dränkte arena och åskådare.

Sveriges lagledning försökte göra något när Lina Hurtig och Anna Anvegård kom in i stället för Blackstenius och Rolfö.

Dock fick de inte spela länge innan mexikanska domaren Lucila Venegas 20 minuter före slutet avbröt matchen på grund av blixtar och åska.

Det tackade Chile för som redan drabbats av krampkänning på någon spelare.

Efter ett långt uppehåll blev det uppvärmning igen och med en tapper publik kvar, fans som bara flyttat sig längre upp närmare taken.

När matchen kom i gång var det återigen Sverige som tryckte på, vilket gav mycket hörnor och frisparkar.

Det var från nära håll, efter bra spel av inhopparen Anna Anvegård, som Kosovare Asllani med vänstern kunde sätta upp bollen i krysset.

På stopptid kunde sedan landslagets supersub, Madelen Janogy, urläckert skicka in 2–0.

– De gav oss en stor fajt och deras målvakt höll kvar dem i matchen, sade Hedvig Lindahl.

– Vi är bättre i regn än Chile. Vi pratade i pausen om att vi skulle se oss själva som vinnare. Det var nära, men det löste sig, sade mittbacken Nilla Fischer.

Många i svenska laget var imponerade av Madelen Janogys stopptidsmål.

– Ett klassmål, det är jätteviktigt att vi har en bred trupp, sade Nilla Fischer.

Sverige lämnar nu Bretagne och åker söderut till Nice och möter Thailand där på rivieran på söndag.

Stina Blackstenius var aktiv längst fram och hade många chanser i matchen. Linköpingsspelaren sköt, nickade och kastade sig fram. Men mållös blev hon utbytt efter 65 minuter av VM-premiären.
Chile–Sverige

Mål: 1–0 (83) Kosovare Asllani, 2–0 (92) Madelen Janogy.

Publik: 15 875.

Sveriges lag (4-3-3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Linda Sembrant, Nilla Fischer, Magdalena Eriksson – Elin Rubensson (ut 80), Caroline Seger, Sofia Jakobsson – Fridolina Rolfö (ut 65), Kosovare Asllani, Stina Blackstenius (ut 65).

Inbytta: Anna Anvegård (65), Lina Hurtig (65), Madelen Janogy (80).