Vimmerby MS hade räknat med runt 200 startande i Smålandscupens tredje deltävling i Gnagaredalen. Med fri entré och ljummet vårväder var det uppdukat för en riktig folkfest.

Nu blir det inte så. Banans skick gör att man tvingas dra i handbromsen.

– Det är för torrt och dammigt. Det är en bedömning som vi har gjort som arrangör. En dammig tävling är ingen bra tävling, säger Fredrik Johansson i Vimmerby MS.

Vad finns det för risker med att köra?

– Det är brandrisken framför allt. Om någon kör omkull kan det bli gnistbildning om man kör emot en sten eller vad som helst, säger Fredrik Johansson.

Vädrets makter går som bekant inte att rå på. De extrema förhållanden som råder just nu får Fredrik Johansson att fundera.

– Jag har aldrig varit med om att det har varit så här torrt så tidigt. Jag var på tävling i Eksjö i helgen och det dammade rejält där med. Man ska försöka undvika att köra i de här förhållandena. Om det blir dammigt och någon kommer ifatt, då ser man inte varandra och då ökar olycksrisken.

För att banan ska kunna bli tävlingsklar finns det bara ett recept – regn.

– Hade det varit en crossbana hade man kunnat vattna, men det kan man inte nu. Det är regn som behövs, säger Fredrik Johansson.

Något nytt datum för tävlingen är inte fastställt.