Det var på något sätt en konstig känsla, matchen igenom. Det kändes inte som att Målilla-laget var där, vare sig fysiskt eller mentalt.

Jag vet inte vad det berodde på. Kanske var det avsaknaden av storstjärnorna Greg Hancock, Maciej Janowski och Patryk Dudek? Något var det. Dackeförarna gjorde såklart sitt bästa, men den rätta glöden var inte riktigt där. Till skillnad då från Masförarna.

De hade gett sig f-n på att vinna. De skulle vara först över mållinjen – till varje pris. Varje gång som Dackarna hade skaffat sig ett övertag i heaten, nog fasiken kom det en hemmaförare susandes förbi sekunder senare.

Eller kan det vara så enkelt att vi helt enkelt underskattat det här laget från södra Dalarna, som allmänt är tippat som ett strykgäng. De kanske inte alls är så ”dåliga” och ihåliga som speedwayfolket tror.

Det här är ändå i sammanhanget ett lågbudget-team, där många av förarna inte håller toppnivå.

Visst är fransmannen David Bellego värvad som tänkt heatledare, men hade inför Dackemötet misslyckats helt i Mas-dressen. Nu körde han skjortan av motståndarna i några av heaten och landade på nio pinnar. Oskar Fajfer är en annan som imponerande – och självklart då nyckelförarna Antonio Lindbäck och Kim Nilsson. Men det var mer väntat.

Den ende i Dackarna som hade riktig sprutt i maskineriet var ”Vispen” (Oliver Berntzon). I övrigt var det slätstruket, frånsett Vaclav Miliks inledande heat.

Det var tydligt att Dackeförarna inte hittade rätt på ovalen utanför Avesta. Givetvis är avsaknaden av stjärnförarna gigantisk. Det är en stor förklaring till storförlusten (16 poäng), men nog trodde jag – och de allra flesta – att Dackarna skulle bjuda upp till mycket mer kamp än så här.

Om det var lågmält i Dackarna efteråt, så var det tvärtom hos Masarna. Lagledaren Stefan Bäckström visste knappt vilket ben han skulle stå på. Han ville ta hela världen i famn. Han spred superlativ kring sig i ett kör: ”Fantastiskt, otroligt, vilken lagkänsla, det här hade ingen trott på...”. Han var så glad. Bäckström är lätt att ta till sitt hjärta.

För Dackarna väntar närmast tre Smålandsderbyn på raken: Lejonen hemma, Västervik borta och Vetlanda borta. Vi får se hur statusen är på Dudek och Janowski då. Av det vi fick se på Avesta Motorstadion i tisdags, så är det förmodligen avgörande för lagets del att de (åtminstone en av dem) är körklara om det ska bli poäng. Så viktiga är de.