I strålande solsken blev det en ny succé för arrangemanget som dragits i gång av eldsjälen Martin Bengtsson. 585 deltagare blev det till slut och det var ungefär som premiärupplagan förra året.

Det var också mycket publik kring banan och växlingar. Löparna kände stödet hela vägen.

Åsa Lundström var den lysande stjärnan bland de aktiva, en Jönköpingstjej från Hakarpspojkarna som kommit åtta på Ironman på Hawaii och som kommit sjua i lång-VM för Sverige.

Nu var hon snabbaste tjej i Vadstena på sprintdistansen.

Segern var inte viktigast, utan det var mest roligt att delta även för henne.

– En helt unik plats som är nära hemma. Gemytligt och familjärt. Den ligger bra till också, nu i slutet av säsongen. Bra att man kunde välja både kort och långt, sade Åsa Lundström.

På herrsidan i sprint vann Daniel Nöu, Stockholmare som gått de fyra senaste åren på triathlongymnasiet i Motala.

Artikelbild

| VM-stjärnan Åsa Lundström åkte från Jönköping för att vara med i Vadstena triathlon. Hon var snabbaste dam i sprintklassen kring slottet.

Nöu var en bit före tvåan Klas Wiréhn, långdistansare från Nässjö. Wiréhn vann Jönköpings halv-Ironman tidigare i år och startar i VM i halv-Ironman på söndag i Nice.

– Ett härligt lopp i bra väder med härlig publik, sade Wiréhn som gått från simning till swimrun och nu till triathlon. Han var nöjd med andraplatsen.

Artikelbild

| Daniel Nöu från Motala, som snart flyttar till Linköping, vann herrarnas sprint före långdistansaren Klas Wiréhn från Nässjö.

Vinnaren Daniel Nöu går nu vidare i sin karriär och lämnar Motala. Nästa anhalt är studier i maskinteknik på Linköpings universitet och då byter han klubb till Liu elit.

Om två veckor startar Nöu i U23-EM i Valencia, Spanien, i olympisk distans.

Artikelbild

| Efter simning gick löparna ut på cyklingen. Växlingarna var inne på borggården.

– Topp 30 hoppas jag på, säger han om EM.

Vad tycker du om Vadstena triathlon?

Artikelbild

| Simbanan gick ursnyggt ut i det blå i Vättern.

– Sjukt roligt, bra publik, sade Daniel Nöu.

Det var många olika klasser och stafetten vanns för andra gången av favorittippade trion Mike Thorén, simning, Michael Thorén, cykel, och Thomas Sandell, löpning.

Artikelbild

| Som en vy från Medelhavet hade publiken i Vadstena triathlon.

– Vi skulle under timmen, men missade på 20-25 sekunder. Men en minut bättre än förra året, sade Thomas Sandell.

Arrangören Martin Bengtsson pustade ut efter att prisutdelningar i alla klasser gjorts inför mycket folk även på Rådhustorget.

Artikelbild

| Det var mycket laddat vid starten i slottsparken.

– Vi är så nöjda och får så mycket feedback. Nu får vi smälta det här, det har verkligen blivit den folkfest som vi vill att det ska bli, säger Bengtsson.