Camilla Bylund Johansson i Horn vet. Hon är nämligen vice ordförande i Svenska danssportförbundet.

– Jag tror absolut att Let´s Dance sprider intresset för dans runt om i Sverige. Man märker att folk tittar aktivt på programmet, säger Camilla Bylund Johansson.

Hon har en lång bakgrund inom dansporten bakom sig. Efter att ha verkat i styrelsen i några år blev hon så tillfrågad om att bli vice ordförande i förbundet. Och ja, så blev det.

Artikelbild

| Let´s Dance är ett populärt dansprogram som fått upp intresset för dans i Sverige.

– Jag har själv varit aktiv inom tävlingsdansbugg. Det är en av många discipliner inom förbundet. Verksamheten är väldigt stor, där bland annat Tony Irving (känd som jurymedlem i Let´s Dance) sitter med i styrelsen.

Cecilia Bylund Johansson, som är medlem i Vimmerby Sportdansklubb, berättar vidare att förbundet har 36 000 medlemmar och 157 föreningar. Då får ni en vink om omfattningen.

Småland är ett stort distrikt i sammanhanget, där alltså Vimmerby med cirka 300 medlemmar är en av dem.

– Vi har många unga dansare i klubben, det tycker vi är jätteroligt. Vi har också ett mycket bra samarbete med dansklubben i Västervik.

Hur aktivt är Vimmerby ute på tävlingsbanorna?

– Intresset växer, inte minst tack vare att förbundet startat flera tävlingar både på regional och nationell nivå. Det har blivit mer lättillgängligt att tävla på så vis – och vi har ett antal aktiva i klubben. Tanken och målet är också att klubben ska utöka antal discipliner.

Bland de olika disciplinerna märks bland andra Bugg och Rockn´roll, West Coast Swing, Linedance, Disco, Hip Hop, Standard och Latin.

– Sverige är framgångsrikt internationellt. Vi har världsmästare i boogie-woogie från Sverige. Vi har också flera starka par i latin. Hip Hop och Disco är de grenar vi märker snabbast växande intresse för.

Så..., vad gör du då i styrelsen?

– Jag är knuten till juridiska och etiska verksamhetsområdet.

Och vad innebär det?

– Att jag är styrelsens kontaktperson i dessa frågor. Jag vill gärna betala tillbaka till dansen genom mitt styrelsearbete. Dansen har gett mig så otroligt mycket och bland det viktigaste som hänt mig i livet.

Hur pass omfattande är det för din del?

– Det är mycket arbete. Vi har styrelsemöten en gång i månaden, däremellan har vi möten i den juridiska och etiska kommittén. Dessutom är jag kopplad till Idrottslyftet.

I juni ska Camilla Bylund Johansson åka till World Dance Sport Federation i Ungern och representera Sverige i rollen som vice ordförande.

Hon säger vidare att de på internationell nivå kämpar för att sporten ska bli en del i den olympiska familjen.

– Troligtvis kommer breakdance att finns med i det olympiska programmet i OS 2024.