Damerna går upp - nu vill HFK hitta samarbete

HFK:s damlag säkrade seriesegern i helgen. Samtidigt åker klubbens herrar ur sin serie, men vice ordföranden Lennart Beijer har stor framtidstro.

Hultsfreds damer firar efter att de säkrat avancemanget till division 3.

Hultsfreds damer firar efter att de säkrat avancemanget till division 3.

Foto: Privat

Fotboll2019-09-16 16:30

Förra året hamnade Hultsfreds damer på uppflyttningsplats till division 2. De tackade nej till att gå upp och blev då istället degraderade till division 4. Nästa säsong spelar de alltså division 3-fotboll igen.

Laget i år bestod till stor del av väldigt unga tjejer i åldrarna 13-15 år, som har dubblerat mellan ungdomslaget och damlaget under säsongen. 

 – Utan deras medverkan hade inte HFK fått ihop något damlag i år.  Det är häftigt att vi lyckades gå upp, säger Per Tuvesson från damutskottet.

Klubbens vice ordförande Lennart Beijer om seriesegern:

 – Det känns jätteroligt. Vi hade jobbigt förra året med att vi inte tordes gå upp. Vi kände inte att vi klarade av det, så blev vi degraderade. Nu har vi plötsligt en bra situation igen. Alla mindre klubbar har ju problem med att hålla kvar spelare i kommunen. Vi har ett lag med olika åldrar som fungerar bra ihop och det kan nog bli riktigt bra i division 3.

Samtidigt som damerna går upp, åker HFK:s herrar ur division 4. 

 – Det är klart att det är lite blandade känslor, säger Beijer. 

 – Vi har samma problem i herrarna, att hålla kvar spelarna. Samtidigt måste man säga att även om vi kommer sist i tabellen ser det bra ut på herrsidan med många spelare på väg upp. Får vi bara lite tid på oss kan det bli väldigt roligt i division 5. 

Är det så att nedflyttningen kan gynna utvecklingen för de unga spelarna?

 – Lite så. Sedan kommer det att bli många roliga derbyn i femman också. Det ser vi fram emot. 

På sikt tycker HFK:s vice ordförande att klubben bör ha ett herrlag i division 4. Kanske till och med ännu högre, men för att det ska bli verklighet menar Beijer att Hultsfredstraktens klubbar måste samarbeta.

 – Jag tycker att i en mindre kommun som Hultsfred bör man se till att ha ett representationslag så högt upp som möjligt. Vi borde samarbeta, alla kommunens klubbar. 

Lennart Beijer utvecklar:

 – Jag tror det vore bra för alla med ett gemensamt A-lag. Då kan vi börja prata division 4 eller till och med division 3 på herrsidan och även en högre nivå på damsidan. Klubbarna kan finnas kvar med ungdomslag och eventuellt B-lag och så vidare.

Har ni försökt komma överens om något med de andra klubbarna?

 – Diskussionen har varit uppe till viss del, men vi har inte kommit  längre än så. Det vill till ett krafttag för att kunna sätta sig ihop. Väl då, ifall vi bara skulle bestämma oss, tror jag att det skulle gå fort. Jag tror ändå att alla klubbarna är redo för en sådan här lösning nu. 

Karta: Hultsfreds Fotbollklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!