Tre faktorer avgör om cykelfesten i Motala kan köra

Dryga månaden återstår innan Vätternrundan måste bestämma sig. Köra eller skjuta upp? Det är en öppen fråga som avgörs av främst tre faktorer.

Tre faktorer är det som styr om Vätternrundan ska kunna ha sin cykelfest i juni. Ännu jobbar arrangören stenhårt för att det ska bli av i vanlig tid. Besök på Vasaloppet gav en känsla av att det är möjligt.

Tre faktorer är det som styr om Vätternrundan ska kunna ha sin cykelfest i juni. Ännu jobbar arrangören stenhårt för att det ska bli av i vanlig tid. Besök på Vasaloppet gav en känsla av att det är möjligt.

Foto: Sofia Axelsson

Cykling2021-03-08 17:30

– Målet är att vi ska arrangera i juni, men det finns många frågetecken, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell Johansson.

De tre faktorerna som måste gå Vätternrundans väg, för att kunna arrangera loppet för 55:e gången helgen före midsommar, är dessa:

1. Lagstiftning och regler från Folkhälsomyndigheten måste finnas på plats för att möjliggöra det.

2. Vaccinationstakten behöver gå upp.

3. Smittspridningen måste gå ned.

– Smittläget är en viktig del. Det måste gå nedåt, säger Gunilla Brynell Johansson.

Vätternrundan hade en delegation på plats i Dalarna och tittade på Vasaloppet i helgen. Niomilaturen, årets start på klassikern tillsammans med Engelbrektsloppet, hade sitt elitlopp på ett smittsäkrat sätt och lördag-söndag var det kulmen på Vasaåket, det tre veckor långa öppet spår-event som i år kommit till på grund av coronapandemin.

Där fanns det mycket att se och lära för cykelarrangören, som munskyddsanvändande och utdelning av dryck i depåer. Som handskar på funktionärer och plexiglas vid uthämtning av saker. Armlängds avstånd gällde i vimlet.

– Vi 15 stora lopp som jobbar ihop träffas digitalt en gång i veckan och vi har ett gemensamt smittskyddsprotokoll.

Vad är känslan efter att ha sett Vasaloppet och Vasaåket?

– Att vi kan klara det här också.

Vätternrundan har haft speciella funktionärsmöten för att förbereda sig för en smittskyddssäkrad cykelfest i år.

– Vi är noga med kommunikationen med alla som hjälper till längs banan och med hela arrangemanget. Det är alla möjliga frågor som dyker upp.

Folkfesten i start och mål?

– Beror på utvecklingen. Men det kommer inte att se ut som ett vanligt år. I Mora var det avspärrningar och människor bads inför loppet att inte komma till målområdet. Vi kommer samarbeta med kommunen om det här, säger Gunilla Brynell Johansson.

Vilka är de svåra nötterna att knäcka för er?

– Det är starten, målet och depåerna, att hitta sätt att undvika trängsel där. Men det är vi övertygade om att vi kan lösa, säger Gunilla Brynell Johansson. 

Vätternrundans cykelfest består av sex lopp 11-19 juni. Om det ska köras då måste bestämmas senast i mitten av april. Reservdatum är 2-5 september.

Vätternrundan kördes för första gången 1966 runt sjön. 2021 blir det 55:e gången, nu med premiär för den lite längre banan på 315 kilometer som först skulle haft premiär i fjol 2020, men då blev det inställt i pandemin.

Karta: Vätternrundan 50 år
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!