Svenskorna missade medalj – Schweiz tog guld

VM i Sandviken blev ingen guldsuccé för Anna Hasselborg och hennes curlinglag. Det var helt enligt planen. Att det inte ens blev någon medalj sved däremot. –Det är väldigt tungt just nu, det suger verkligen, säger Hasselborg till SVT.I finalen säkrade Schweiz sitt fjärde raka guld efter 6–3-seger mot Norge.

Sara McManus, Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs under VM i Sandviken.

Sara McManus, Anna Hasselborg, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs under VM i Sandviken.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Curling2023-03-26 12:51

Det topprankade kanadensiska laget, med Kerri Einarson som skipper, vann bronsmatchen över svenskorna med 8–3.

– Det var tufft på slutet, men vi lyckades, säger Einarson till SVT.

Det kanadensiska laget slog Sverige även i fjolårets VM-bronsmatch.

– Då kände jag mig utpumpad efter semifinalen och efter OS. Men igår kände jag att vi var på väg uppåt och vi hade riktigt bra energi idag. Jag trodde verkligen att vi skulle ta hem det. Därför är det här en av de tyngre bronsmatchförlusterna, säger Anna Hasselborg.

Marginaler på fel sida

Att OS- och EM-guldmedaljörerna från Sverige blev utan VM-guld även i år var egentligen ingen skräll. De har inte kunnat träna fullt ut eftersom Sara McManus precis kommit tillbaka efter barnafödande. Dessutom är Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer gravida.

– Vi visste förutsättningarna inför VM, men sen kom vi ändå upp i den nivå som skulle kunna ha räckt till final eller till brons idag, säger Hasselborg.

Ändå var det nog minskad träningsmängd som lag Hasselborg föll på. För i VM har de inte haft marginalerna på sin sida, vilket verkligen syntes under bronsmatchen.

– Det är just det som det handlar om. När man spelar väldigt mycket, som vi brukar göra, får man med sig stenlägena, man får med sig millimeterna, de små grejorna som vi inte hade med oss idag.

Schweiz säkrade guldet

Det gick också knackigt i början av grundspelet i VM och lag Hasselborg vann totalt sju och förlorade fem matcher. Svenskorna tvingades sedan gå omvägen via kvartsfinal (4–3 mot Italien) för att ta en semifinalplats.

I det svenska laget ingick Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs.

Lag Anna Hasselborg har tidigare tagit OS- och EM-guld och två VM-silver.

VM-finalen blev dramatisk där Schweiz till slut kunde säkra fjärde raka guldet. Norge pressade förhandsfavoriten länge men fick nöja sig med ett silver efter en misslyckad sista sten. Schweiz vann med 6–3.

– Jag trodde aldrig det skulle vara möjligt och förstår inte att vi lyckats. Det här laget är helt otroligt, säger Silvana Tirinzoni i SVT efter matchen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!