En livslång kärlek till bowlingen. Och en lång och trogen tjänst inom föreningslivet. Det är det som tagit Vimmerby BK:s kassör Sören Berggren till den finaste utmärkelsen som finns inom svenskt idrott.
– Jag började spela bowling 1978 och gör det fortfarande. Nu är siktet inställt på att hålla på i 50 år, säger Sören som är en stabil spelare till vardags som pendlar mellan att spela i VBK:s A-lag och farmarlag.
Men det är inte bedrifterna på banan han ska prisas för i Göteborg i helgen. Utan allt det jobb som han lagt ned i det tysta för idrotten och föreningslivets skull.
– Jag började som förtroendevald i min klubb i Tyresö 1981 där jag blev vald till sekreterare. Genom åren fick jag även uppdrag inom distriktet i Stockholm och blev till slut anställd av Svenska Bowlingförbundet. Där jobbade jag i nästan 30 år innan jag och frun valde att flytta till Vimmerby där äldsta barnbarnet finns.
Sören sökte sig tidigt till Vimmerby Bowlingklubb där han sedan elva år tillbaka är verksam som kassör.
– Jag lärde känna mycket folk genom bowlingen och fick även tag i nytt jobb den vägen. Jag har en halvtidstjänst på Astrid Lindgrens Hembygd där jag sysslar mycket med EU-bidrag. Utöver det är jag konsult på RedAf ekonomi som Peter Thorstensson driver.
Vilken är den största utmaningen med att få en bowlingklubb att gå runt?
– Det är de stora kostnaderna. Inte minst för resor i samband med matcher. Men spelarna är vana vid att få finansiera mycket själva. Men det gäller för mig som kassör att jaga in pengar så gott det går, säger Sören som ändå känner att det varit ett stort lyft att komma till en klubb på en mindre ort som Vimmerby.
– Ja, här är man bortskämd med att det är mycket publik på matcherna och att det skrivs om sporten i media på ett helt annat sätt. Det är roligt.
Vad är tjusningen med just bowling för dig?
– Det är nog ändå att det funkar oavsett ålder. Jag är snart 65 år, men ändå inte äldst av de som spelat för Farmarlaget i år. Den yngsta som har spelat med oss under säsongen är bara sju år. Det är häftigt att man kan göra det tillsammans över generationer, säger Sören som berättar att han sett över statistiken från alla sina matcher i VBK nyligen.
– Jag har spelat 600 serier och slagit 111 000 poäng. Det är ett snitt på 185 poäng.
Hur mycket har bowlingen förändrats sedan du började på 1970-talet?
– Väldigt mycket. Förr hade jag bara ett klot och sedan skaffade man kanske ett till för att ha att spärra med. Men numera har jag sex olika klot. Det går åt när det är så många olika banprofiler som man spelar på. Ska man hänga med gäller det att byta ut kloten emellanåt, men ett nytt kostar runt 3 000 kronor som man får byta ut något i taget.
Har du lyckats hålla dig fri från skador?
– Det finns alltid risk för muskelbristningar och andra överansträngningar. Men det går att undvika om man värmer upp ordentligt. Jag har bara haft en rejäl skada genom åren. Det var under en match i Gävle för ett par år sedan som jag slet av hälsenan. Jag kan säga att de blev förvånade på sjukhuset när jag sa att jag hade gjort det när jag bowlade.
Till helgen är det alltså dags för Sören att bege sig till Göteborg där Riksidrottsförbundets håller Riksidrottsmöte på Svenska Mässan.
Har du koll på hur upplägget för festligheterna ser ut?
– Jag och frun åker till Göteborg på fredagen. Programmet drar igång på lördag morgon med en båtresa i skärgården dit alla pristagare med respektive är inbjudna. Där kommer vi även få lyssna till en del föredrag. Sedan är det samling framåt kvällen för fotografering och prisutdelning följt av bankett. Alla deltagare på Riksidrottsmötet är med på den också så vi blir nog runt 500 personer totalt.
Sören berättar att han tidigare har blivit tilldelad Svenska Bowlingförbundets högsta utmärkelse.
– Det var 2009 så jag har som mål att kvala in till RF:s förtjänsttecken sedan dess. Det är bara 100 personer som får det vartannat år i hela idrotts-Sverige.
Hur känns det att bli uppmärksammad på det här viset?
– Jag är väldigt stolt över utmärkelsen. Eftersom jag har jobbat mycket i bakgrunden inom föreningslivet så får man sällan så mycket uppmärksamhet till vardags. Det känns jättebra att få det nu.
Värt att notera är att även Marianne Danielsson från Södra Vi IF kommer att tilldelas RF:s förtjänsttecken i helgen.