Tiden efteråt för världsmästaren från Vimmerby: "Stolt"

Världsstjärnan från Vimmerby. Ett epitet som Jesper Svensson kanske inte känner sig helt bekväm med själv, men som likväl är ett faktum. Vi tog en pratstund med världsmästaren om året som gått och hans planer den kommande säsongen.

Jesper Svensson kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2021.

Jesper Svensson kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2021.

Foto: Bildbyrån

Bowling2022-01-13 17:00

När vi når Jesper Svensson på telefon är han hemma i lägenheten i Partille utanför Göteborg. Tanken var att han i dagarna skulle flyga över Atlanten och spela säsongens första tävling på PBA-touren i helgen. Nu blev det ändrade planer.

– Jag och sambon Joline (Persson Planefors) sitter i karantän hemma i lägenheten. Hon fick positivt svar på ett covidtest i slutet av förra veckan och i söndags blev jag sjuk. Vi är vaccinerade så symptomen är mest som en vanlig förkylning. Det var trist att det kom precis när jag skulle iväg till USA.

PBA-touren i USA har ett intensivt schema med tävlingar fram till och med mitten av april. Svenssons plan är nu istället att åka över den 28:e januari.

– US Open börjar ett par dagar senare. Tävlingen spelas i Indianapolis, där jag tidigare bland annat vunnit en stor dubbelturnering på touren tillsammans med Kyle Troup. Hoppas att det är ett gott tecken.

Tävlandet i USA ser ut att flyta på som planerat i vår, även om coronaläget är en faktor som ska tas med i beräkningen.

– Det som gör det ännu knepigare är att det kan vara olika restriktioner beroende vilken delstat man är i. Generellt så är munskydd ett krav i stor utsträckning även i det vardagliga livet i USA. Det har även förekommit att vi spelat tävlingar med munskydd på. Det fungerar ganska bra.

Totalt står 26-åringen på 9 vunna titlar på PBA-touren i karriären. 2021 lyckades han inte vinna någon titel i USA och är därför lite extra revanschsugen.

– Jag var långt framme och högg i flera turneringar, men det ville sig inte riktigt. Det skulle vara skönt att lyckas nå en titel i år.

Vimmerbykillen kan ändå se tillbaka på ett lyckat 2021. I slutet av året var han en del av det svenska laget som firade stora framgångar på VM. Dessutom visade han vägen för Europa i Weber Cup i det prestigefyllda mötet med USA.

– I Weber Cup så hamnade vi egentligen i ett hopplöst underläge. Det var riktigt häftigt att få vara en del av det laget som lyckades vända till seger. Dessutom fick jag äran att avgöra i sista matchen.

Mästerskapet som satte störst avtryck under 2021 var ändå VM i Dubai. Svensson slog 1345 (269-259-279-279-259) inledningsvis i singelturneringen över fem serier, vilket var världsrekord.

– Ja, det är helt sjuka siffror egentligen, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Det var förstås synd att jag sedan inte lyckades ta mig till spel om medaljer i den individuella klassen. Det var ändå stort att lagkamraten James (Blomgren) gick hela vägen och tog hem guldet i klassen. Man blir verkligen glad och stolt som lagkamrat när något sådant händer. Dessutom bidrog hans framgång säkerligen till att laget lyckades så bra.

VM blev verkligen jackpot för Sverige och Jesper Svensson fick med sig en medalj av varje valör hem.

– Det kunde ha varit ädlare valör på någon medalj. Finalspelet avgjordes utomhus och det tog ett tag att bemästra de förutsättningarna för mig. Som helhet är jag ändå väldigt nöjd.

Det efterlängtade guldet kom i den avslutande och nya mixedklassen. Tillsammans med Sandra Andersson, Joline Persson Planefors och William Svensson lyckades han nå hela vägen.

– Det var verkligen en dröm som slog in. Jag och sambon Joline hade pratat mycket på förhand om att få uppleva det här tillsammans. Sandra och William spelade också på topp och bidrog till att vi lyckades. Det var den perfekta avslutningen på ett otroligt mästerskap.

Bowlingen är en av sporterna som på senare år visat intresse för att slå sig in på OS-programmet.

Hur ser du på möjligheten för bowlingen att bli en del av OS?

– Jag tror det är jättesvårt. Jag vet att det har funnits förhoppningar på senare år. Det finns de som jobbar hårt för det, men det känns som processen är ganska trög. Det är bara att hålla tummarna för att det går vägen. Att spela ett OS är verkligen något jag skulle vilja göra innan karriären är över.

Kontakten med Vimmerby har Jesper inte släppt på långa vägar. Tiden och möjligheten att besöka hemtrakten blir däremot alltmer knapp.

– Jag har inte varit hemma sedan i somras. Tiden räcker inte till när spelschemat är intensivt. Jag har ständig kontakt med familjen hemma och följer även en hel del av den lokala idrotten med intresse. Särskilt Vimmerby Hockeys matcher. Jag hoppas att de kan hitta tillbaka till spelet de visade upp i höstas och ta sig till play-off. Där kan allt hända. 

Precis som det gjorde för Jesper i VM i höstas, där han blev trefaldig VM-medaljör. 

Jesper Svensson fick förverkliga drömmen att vinna VM-guld tillsammans med sambon Jolene Persson Planefors.
Jesper Svensson fick förverkliga drömmen att vinna VM-guld tillsammans med sambon Jolene Persson Planefors.
Jesper Svensson

Jesper Svenssons statistik från sju säsonger på den amerikanska proffstouren PBA.

Tävlingar: 94

Placeringar som ger prispengar: 52

Titlar: 9

Snitt: 221

Prispengar: 499 939 dollar (4 516 614 kronor)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!