Full fart för Faggemålas framtid: "Extra lyft"

Vad händer i Silverdalen en kylig måndagskväll i november? Jo, i sporthallen råder febril aktivitet då ett 30-tal ungdomar samlas för träning. "Pingisen är verkligen het och det är väldigt roligt", säger Daniel Lundahl Fredriksson som är ledare i Faggemåla BTK.

Faggemåla BTK:s ungdomsverksamhet går starkt. 35-40 ungdomar tränar regelbundet i Silverdalen och klubben hoppas kunna ha ett lag i seriespel nästa säsong.

Faggemåla BTK:s ungdomsverksamhet går starkt. 35-40 ungdomar tränar regelbundet i Silverdalen och klubben hoppas kunna ha ett lag i seriespel nästa säsong.

Foto: Magnus Strömsten

Bordtennis2023-11-29 12:00

Totalt är det mellan 35 och 40 ungdomar i åldern 7 till 15 år som samlas i hallen två gånger i veckan för gemensam träning. Klubben har tillgång till 15 bord och det går åt när alla ska spela samtidigt.

– Det är smidigt att kunna samla alla spelare för gemensamma träningar. Tidigare var det en utmaning när jag och Anton Samuelsson var de enda ledarna. Nu är vi sex ledare totalt och det gör att vi kan dela upp spelarna i tre grupper. De som är nybörjare, en mellangrupp och de som tävlar, säger Daniel Lundahl Fredriksson och fortsätter:

– Det har ofta varit bra fart på ungdomsverksamheten i klubben, men i år har det blivit ett extra lyft. Att vi har 21 spelare i tävlingsgruppen är rekord. Så här långt är det mest zontävlingar i Kalmar län som gäller för dem, men efter nyår ska vi prova att åka iväg på fler och större tävlingar. Det är bra för spelarnas utveckling.

undefined
Över 20 spelare från Faggemåla spelar tävlingar regelbundet.

Förutom att locka en stor del av ungdomarna i Silverdalen så kommer även spelare från såväl Hultsfred, Vena och Storebro.

Vad är utmaningen när det gäller att träna pingis?

– Det är en väldigt tålamodskrävande sport. Spelarna behöver nöta mycket för att få till tekniken. Därför gäller det att få till roliga och varierade övningar. Att få in tävlingsmoment och spela mycket matcher krävs också.

Det är nästan tio år sedan som Faggemåla BTK hade ett A-lag i seriespel. Vill det sig väl kan det bli comeback nästa säsong.

– Vi har ett par unga lovande lirare som förhoppningsvis kan bilda ett lag då och spela i fyran, säger Lundahl Fredriksson som är 35 år och själv var väldigt lovande och rankades högt i Småland som ungdomsspelare.

undefined
Daniel Lundahl Fredriksson har själv en gedigen pingisbakgrund i Faggemåla BTK och är numera ansvarig för klubbens ungdomsverksamhet.

Skador satte stopp för hans utveckling på seniornivå, men han har en del minnen från möten med den nuvarande svenska pingiseliten att dela med sig av.

– Jag mötte faktiskt Truls Möregårdh i seriespel en gång. Han var bara tio år då, men det märktes att han var en stor talang. Christian Karlsson matchade jag ganska bra när han var yngre, men däremot hade jag svårt mot Mattias Falck.

Han fick se alla tre spela hem EM-guldet i lag för Sverige när han var på plats i Malmö tidigare i höst.

– Det är väldigt kul att se de svenska spelarna hävda sig på så hög nivå igen. Det är viktigt för våra ungdomar att ha förebilder att se upp till.

undefined
Pingisen är populär bland tjejer också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!