Har besegrat VM-tvåan: "Talang med vinnarinstinkt"

Truls Möregårdh tog ett sensationellt VM-silver i pingis. En som vet hur det är att besegra honom är Linus Leijon från Vimmerby. "Det var nästan tio år sedan, men jag minns att han visade prov på talang och vinnarinstinkt redan då", säger han.

Linus Leijon från Vimmerby har besegrat den svenske VM-silvermedaljören Truls Möregårdh.

Linus Leijon från Vimmerby har besegrat den svenske VM-silvermedaljören Truls Möregårdh.

Foto: Magnus Strömsten

Bordtennis2021-11-30 16:00

19-årige Truls Möregårdh gjorde stor succé på VM i Houston nyligen där han som 77:e rankad i världen lyckades ta sig till final. Världsettan Fan Zhendong blev för svår i finalen, men svensken har gjort ett stort avtryck och spås en ljus framtid.

Möregårdh kommer ursprungligen från Hovmantorp och visade tidig talang på tävlingar runt om i Småland som ung. Under en turnering i Tranås för knappt tio år sedan mötte han Linus Leijon från Vimmerby i en match som gav bestående avtryck.

– Ja, jag minns den matchen ganska väl. Han var bara runt tio år gammal och vi möttes i en lägre seniorklass. Han var väldigt bra för sin ålder och det märktes att det kunde bli något riktigt stort av honom. Han hade med sin pappa som coach då och vände sig hela tiden till honom för att få tips på hur han skulle spela. Jag vann matchen till slut och det kunde han inte hantera humörmässigt så det slutade med att han grät. Det är inte ovanligt i den åldern och ett tecken på att han hade vinnarinstinkten redan då, säger Linus Leijon som är knappt 30 år äldre än Truls Möregårdh.

Hur har det varit att följa hans framfart på VM?

– Helt otroligt. Han har gjort en fantastisk prestation som lyckades ta sig till final som så lågt rankad. Jag gillar verkligen hans sätt att spela. Han är väldigt finurlig och kan slå väldigt speciella bollar. På det viset påminner han lite om J-O Waldner. Sedan tycker jag att han ändå gav Fan Zhendong bra motstånd i finalen och fortsätter han att utvecklas kommer han spela fler stora finaler.

Det blev ändå ett svenskt guld på VM då Mattias Falck och Christian Karlsson bärgade titeln i dubbel. Linus Leijon tror att svensk pingis har något stort på gång igen.

– Vi som var med på J-O Waldners och Jörgen Perssons tid är kanske lite bortskämda med framgångar och titlar. Nu har vi Truls Möregårdh, Mattias Falck och Christian Karlsson och dessutom Anton Kjellberg som är med och hugger i världseliten. Flera är ganska unga och har sina bästa år framför sig så det ser ljust ut för svensk pingis, säger Linus Leijon som fortfarande spelar själv, men på en mer blygsam nivå.

– Jag spelar seriepingis med Högsby i division III och gör en tävling eller två om året. Skulle Möregårdh vilja ha ett revanschmöte skulle jag få det tufft.

Linus Leijon har mött och besegrat VM-tvåan Truls Möregårdh för knappt tio år sedan.
Linus Leijon har mött och besegrat VM-tvåan Truls Möregårdh för knappt tio år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!