Ericssons F1-dröm över: "Inte där mitt fokus är"

Fem år i formel 1-cirkusen fick räcka. Numera är det fullt fokus på Indycar med nya stallet Andretti som gäller för Marcus Ericsson. –Det är där jag ser min framtid, säger den svenske motorsportstjärnan.

Marcus Ericsson byter stall till nästa år.

Marcus Ericsson byter stall till nästa år.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Bilsport2023-09-20 16:03

Ericsson är på tillfälligt besök i Sverige. I helgen ska han köra Porsche Carrera Cup i Mantorp.

– Det ska bli jäkligt kul. Inte så ofta jag får tävla på hemmaplan så när man väl gör det blir det extra speciellt.

Där ska lillebror Hampus försöka vinna mästerskapsserien. Men någon hjälp från storebror är inte att vänta.

– Klart man åker dit för att vinna. Huvudfokuset är att slå brorsan. Han slog ju mig i fjol och det är inte kul att bli slagen av lillebror så nu måste man ställa ordningen till rätta.

Missen svider fortfarande

Utöver storleken på bilen blir mängden publik en omställning för Ericsson i Mantorp – där han hoppas kunna träffa folk och ge tillbaka till svensk motorsport.

För även om det blev en folkfest i fjol med över 10 000 personer på plats är Ericsson van med något annat i USA.

På stortävlingen Indy 500, som han vann i fjol och var ytterst nära att ta hem även i år, uppskattas runt 300 000 personer beskåda spektaklet.

– Jag har fått lite distans till det nu och är nöjd över prestationen, men det är fortfarande surt att vara så nära att vinna två i rad. Det är väldigt få som gjort det och det var ju så otroligt nära, säger Ericsson.

Drömmer inte om F1

Nästa säsong kommer vi få se svensken i en ny skrud. Efter fyra år i stallet Ganassi kommer han i stället representera Andretti Autosport framöver.

– Det blir en ny utmaning. Jag hade fantastiska år i Ganassi men valde att gå en annan väg. Jag har fått ett flerårsavtal med ett team som inte riktigt är på Ganassis nivå men som har stora ambitioner och vill ha mig som en ledare. Det känns spännande.

Marcus Ericsson har hunnit etablerat sig som en av Indycarseriens stora profiler. Det har hjälpt till att få drömmen om en återkomst till formel 1 att svalna.

TT: Är F1 ett mål fortfarande?

– Nej, egentligen inte. Jag gjorde fem år där. Man ska aldrig säga aldrig men det är inte där mitt fokus är. Det finns i Indycar. Jag har etablerat mig så pass starkt där och det är där jag ser min framtid. Men man ska aldrig stänga några dörrar.

Fakta: Marcus Ericsson

Född: 2 september 1990, Kumla

Familj: Frun Iris och lillebror Hampus som tävlar för M3G Motorsport.

Karriär: Fem år i formel 1 för Caterham, Sauber och Alfa Romeo. Fyra säsonger i Indycar för Ganassi.

Meriter: 18 F1-poäng på 97 starter. Fyra segrar i Indycar (Detroits grand prix 2021, Music Citys grand prix 2021, Indy 500 2022 och Saint Petersburgs grand prix 2023).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!