Vägrade bikini – får ursäkt från förbundet

I flera år har de norska beachvolleystjärnorna spelat i shorts i stället för bikini. I Kina blev Emilie Olimstad och Sunniva Helland-Hansen tillsagda av domaren att byta kläder – men fick till slut rätt. Nu får duon en ursäkt från Internationella volleybollförbundet.

Norskorna beordrades att byta till bikini – får ursäkt från Internationella volleybollförbundet. Arkivbild.

Norskorna beordrades att byta till bikini – får ursäkt från Internationella volleybollförbundet. Arkivbild.

Foto: Peter Schneider/AP/TT

Beachvolley2023-11-08 17:40

Emilie Olimstad och Sunniva Helland-Hansen var i full gång med uppvärmningen inför matchen mot ett tyskt par i en beachvolleyturnering i kinesiska Haikou.

Då stoppades norskorna av domarna.

Domarna krävde att Olimstad och Helland-Hansen skulle byta om till bikini – något som duon inte har gjort på ett par år.

Kravet följdes av diskussioner med domaren och tävlingsledningen, och till slut fick stjärnorna tävla i sina vanliga munderingar.

Nu har situationen nått det internationella volleybollförbundet (FIVB) – som ber norskorna om ursäkt.

Dock först efter att nyhetsbyrån NTB ställt frågor.

"FIVB undersökte saken och fick information om att det under lagens uppvärmning skett ett missförstånd av den kinesiska domaren, som efter att ha bekräftat reglerna med den tekniska delegaten korrigerade saken innan matchen startade", skriver förbundet till NTB.

"Även om problemet löstes snabbt ber vi om ursäkt för förvirringen och eventuella olägenheter som orsakats."

Helland-Hansen:

– Det är ganska provocerande att behöva stå och försvara de här sakerna. Att domarna inte har koll på reglerna för sporten de dömer, säger hon till NTB.

Emilie Olimstad och Sunniva Helland-Hansen har spelat i shorts sedan 2021 och möjligheten att spela i andra kläder än just bikini finns i regelverket sedan tolv år tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!