Tyskland till historisk final – ställs mot Serbien

Tyskland skriver historia. För första gången någonsin är landet klart för en VM-final i basket. Detta efter att ha besegrat USA, 113–111, i en riktig thriller i Manila.

Franz Wagner och Johannes Voigtmanns Tyskland är klart för VM-final i basket.

Franz Wagner och Johannes Voigtmanns Tyskland är klart för VM-final i basket.

Foto: Michael Conroy/AP/TT

Basket2023-09-08 12:41

Det tyska basketlandslagets succé fortsätter. Inget annat land har vunnit samtliga matcher hittills i VM – och under fredagen tog tyskarna ännu en tung skalp.

Semifinalen mot USA blev inledningsvis en jämn sådan innan Tyskland sedan växlade upp och tog taktpinnen. Med en period kvar var ställningen 94–84 till Tyskland.

I den fjärde perioden lyckades USA minska avståndet och det blev några rejält dramatiska slutminuter. Men i slutändan lyckades Tyskland stå emot. Segersiffrorna blev 113–111. Vild glädje i det tyska laget.

Finalplatsen är historisk för Tyskland. Landet tog ett brons på VM 2002 men har aldrig tidigare spelat en final.

I finalen väntar Serbien som stod för en urstark semifinal. Kanada hade imponerat tidigare i VM men mot Serbien, anfört av Bogdan Bogdanović på spelhumör, tog det tvärstopp. Serbien tog kommandot redan från start och vann till slut med 95–86.

Serbiens Marko Gudurić säger enligt AFP att finalen blir den största matchen i de serbiska spelarnas liv.

– Att representera det här landet och bära den här tröjan, både för oss själva men också för våra familjer och alla människor i Serbien, är en stor ära. Vi längtar väldigt mycket efter finalen.

VM-finalen spelas på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om