Historiskt guld för Tyskland – vann i Manila

VM-finalen i sig var tysk historia. Landslaget ville dock mer än så – och vann basketnationens första guld i Manila. Finalen mot Serbien slutade 83–77.

Tyskt jubel i Manila efter basketnationens historiska basketguld.

Basket2023-09-10 16:43

Jämnt efter två perioder – och sedan ryckte Tyskland ifrån Serbien i VM-finalen i Manila.

47–47 blev ledning med tolv poäng efter att de tyska guldjägarna vann perioden med 22–10.

Men något tidigt guldfirande i Filippinerna var det inte tal om.

I stället blev det en lång kamp och mycket slit för att hålla poängdistansen intakt. Då poängen uteblev för Tyskland kom Serbien nära. Väldigt nära.

Med Aleksa Avramovics tre perfekta och poänggivande straffkast skilde bara tre poäng med 1.21 minuter kvar av finalen.

Det blev ändå inte tillräckligt.

Tyskland vann till slut ett historiskt guld efter 83–77.

Basket VM-blev en lång succé för Tyskland; laget vann alla sina matcher, säkrade nationens första herr-VM-final och tog sedan ett historiskt guld genom segern mot Serbien.

Tyskland tidigare främsta VM-merit: bronset 2002.

Storfavoriten USA, som föll i semifinalen mot just Tyskland, förlorade sedan även bronsmatchen. Kanada vann med 127–118.

Fakta: Fem senaste världsmästarna

2023: Tyskland.

2019: Spanien.