Expertens kritik: "Nonchalant och ignorant"

Ursäkten var inte trovärdig – mest var den ett medialt utspel. Jonas Jerebko kritiseras av varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon – som menar att den största skadan kommer efter karriären. –Han verkade vara så nonchalant och ignorant , säger Olovzon.

Jonas Jerebkos varumärke har rasat, menar experten. Arkivbild.

Jonas Jerebkos varumärke har rasat, menar experten. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Basket2023-07-25 10:49

Jonas Jerebko har bett om ursäkt för sitt beslut att skriva på för ryska CSKA Moskva – två månader efter landets invasion av Ukraina.

Men det kommer krävas lång tid för att förlåta basketstjärnan, menar varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.

– Det är en del personer som har valt att stanna i Ryssland, framför allt hockeyspelare. Men Jonas har fått bära den största skulden, dels för att han är vår bästa basketspelare genom tiderna, dels för att han verkade vara så nonchalant och ignorant.

– Nu när han har bett om ursäkt så kommer det på sikt dämpa hans varumärkestapp.

Niklas Turner Olovzon säger att ursäkten inte kändes som en ångerfull sådan. Mest var den ett medialt utspel när Jerebko insåg att det inte fanns någon väg tillbaka.

– Det är ju mänskligt att göra fel, men problematiken ligger i att hans karriär närmar sig slutet. Å ena sidan glömmer folk kanske det snabbt, å andra sidan blir eftermälet svårare att rädda. Som idrottsman vill man avsluta på topp.

– Den största skadan är efter karriären för där finns det pengar att tjäna på sitt varumärke. Skadan är inte omöjlig att reparera men han har förstört en hel del av sina möjligheter. Det handlar också om individens vilja. De värsta synderna kan man förlåta, men det var så klart ingen bra tajming att göra så när man är på väg att avsluta karriären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om