Villa Lidköping förlorade – efter covidfall

Villa Lidköping lockade storpublik till annandagsbandyn på isstadion – men fick se sig besegrat av Västerås (4–5). Detta efter att klubben drabbats av plötsliga covidfall, berättar tränaren Johan Sixtensson för Bandypuls. –Det var otroligt kaos här på förmiddagen, säger han.

Villas tränare Johan Sixtensson.

Bandy2021-12-26 15:35

Västerås SK, sjua i elitserien, fick inför storpublik besegra tabellettan i Lidköping under annandagsbandyn.

Laget tog ledningen efter 20 minuter, efter att Magnus Joneby tagit vara på en väl placerad hörna, men Villa kontrade med två snabba mål och matchen var i högsta grad levande in i det sista. Kort efter halvtidspausen stod det 2–2, men inför de sista tio minuterna hade Västerås skapat sig en tvåmålsledning, 5–3.

Med under en minut kvar lyckades Villas Alexander Härndahl reducera – men 4–5 blev matchens slutsiffror.

Hörde av sig

Senare berättade Villa-tränaren Johan Sixtensson att tre av lagets nyckelspelare, Johan Löfstedt, Martin Johansson och Martin Andreasson, testat positivt för covid-19.

– Två spelare hörde av sig i hyfsad rask takt i morse, en hade fått symptom i går kväll och en i natt. Så då fick vi fram snabbtester till dem och de visade sig vara positiva – helt från ingenstans, säger Sixtensson till Bandypuls.

Hela laget testades – och nya spelare fick blixtinkallas.

Villa Lidköping må ha förlorat, men klubben nådde dock ett av annandagens mål – att locka 3 000 personer till isstadion.

– Det är vår högtidsdag inom bandyn och många har en tradition kring den. Vi hoppas på publikfest, och att så många som möjligt vill och vågar komma, sade klubbdirektören Jonas "Sparris" Johansson till TT inför matchen.

Den officiella publiksiffran blev 2 964 personer.

Krossat Hammarby

På Zinkensdamm i Stockholm tog Sirius kommandot direkt genom två mål av Ted Bergström Heramb.

Uppsalalaget ledde i halvtid med 4–1 mot Hammarby. Och man drygade ut ledningen i den andra, bland annat genom Nils Bergströms två mål inom de första fem minuterna.

Eftersom matchen spelades utomhus kunde 4 157 personer se matchen på plats.

Det brukar bli jämna drabbningar mellan Sandviken och Broberg/Söderhamn i länsderbyt. Det blev det även på annandagen.

Tabelltrean Broberg/Söderhamn vann med 4–3, efter att ha haft en 4–1-ledning i paus.

I andra halvlek kom Sandviken allt närmare, målmässigt, och hade flera kvitteringschanser i slutet av matchen, som spelades utomhus på Jernvallen. Men Gävleborgs läns-konkurrenten från Söderhamn höll undan.

I ett annat derby, Storstockholmsderbyt mellan tabellfyran AIK och nästjumbon Tellus, gick det som väntat. AIK vann med 9–4.

Kalle Lempinen, Erik Pettersson och Isac Karlsson gjorde två mål vardera för AIK. Tobias Björklund gjorde två mål för Tellus.

Örebro kvar i botten

Även tabelljumbon Örebro blev utan poäng, då man hemma förlorade mot Rättvik med 4–9. Örebro, som ännu inte vunnit i elitserien i höst, är kvar i botten på två poäng. För Rättvik var poängen viktig i kampen om att hänga kvar i elitserien, man har nu åtta och är kvar på 14:e plats, trea från botten.

Andra halvlek på Sjöaremossen, matchen mellan Frillesås och Vänersborg, fick skjutas upp i cirka 1 timme och 20 minuter eftersom ismaskinen i paus skadat isen framför ett av målen. Det stod 1–1 i halvtid. Det blev sedan inga mål i andra halvlek.

Motala besegrade Vetlanda med 5–3.