Hemvävd satsning när Målilla startar om i division två

Det blir seriepremiär för Målilla Bandy på fredagskvällen trots allt. Klubben kommer till spel med en hemvävd lösning i tvåan. "Vi gör en omstart med en trupp med nästan bara egna produkter", säger ledaren Jan Emanuelsson.

Eric Sundberg, Knut Gunnarsson och Sammy van Dyck är några av spelarna i Målilla Bandys trupp som nästan bara består av egna produkter.

Eric Sundberg, Knut Gunnarsson och Sammy van Dyck är några av spelarna i Målilla Bandys trupp som nästan bara består av egna produkter.

Foto: Magnus Strömsten

Bandy2021-11-18 12:00

Tar man en titt på Målillas spelartrupp dyker flera kända profiler från andra sporter upp. Speedwayförarna Avon och Sammy van Dyck är några och så spelar Knut Gunnarsson. Målillakillen som fick sitt genombrott som mittback i fotboll i Vimmerby IF den här säsongen.

– Jag har alltid spelat bandy på vintern och tycker det är kul. Det finns flera spelare i laget som har bandyn som ett komplement. Bland annat Eric Sundberg, Eric Karlström och Erik Karlsson, säger Knut Gunnarsson som har hunnit göra ett par träningar och spela en träningsmatch inför premiären.

– Förberedelserna är väl inte helt optimala, men det är kul att vara igång igen. Särskilt när det inte blev något spel alls förra året.

För två säsonger sedan åkte Målilla ur division I och skulle ha börjat om i tvåan förra året.

– Vi hann bara spela ett par träningsmatcher då innan coronasituationen satte stopp innan serien hunnit komma igång. Vi har lyckats behålla den spelartrupp som vi hade då, men det känts som den förlorade säsongen ifjol har drabbat ungdomsleden hårdare, säger Jan Emanuelsson som ingår i ledarstaben för Målilla bandy.

Traditionellt sett har bandyn varit stark i Målilla och under storhetstiden satsades det hårt med värvningar av utländska spelare. Det höll på att föra upp klubben på elitnivå. På senare år har dock bandyn fört en alltmer anonym tillvaro i Målilla.

– Det finns inte alls de resurser som krävs för en sådan satsning. Sedan är det inte lätt att locka spelare utifrån till Målilla där vi spelar utomhus. Många konkurrentklubbar har tillgång till bandyhallar som ger helt andra förutsättningar.

Som exempel på det har Målilla tränat försäsong i Virserums ishall och fick tillgång till isen i Målilla först i onsdags.

– Vi har spelat två träningsmatcher och har ändå hängt med hyfsat även om det har blivit förluster. När vi mötte Åbys B-lag var det första gången vi spelade på stor rink och mot ett motstånd som tränat i sin hall i två månader. Det är inte lätt att hänga med då.

Under säsongen kommer Målilla få låna in en del spelare från Oskarshamns Bandyklubb.

– Vi har ett samarbetsavtal med deras lag i division I. Ove Nilsson som är med i ledarstaben hos oss är även tränare för Oskarshamn.

På fredagskvällen möter Målilla Skirö B borta i premiären. 

Division II Småland

Jönköping Bandy, Tjust Bandy U, Fredriksbergs BK, Månsarps IF, Nässjö IF U, Målilla Bandy, Waggeryds IK, Skirö AIK B, Åby/Tjureda IF U, Tranås BoIS B.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!