Målillabo får prestigeuppdrag i A-landslaget

Först P17-landslaget, sedan P19-landslaget. Och nu ska Fredrik Ärleskog vara team manager för A-landslaget i bandy. "Klart att det är roligt, men jag är prestigelös. Jag har ett jobb att göra", säger Målillabon.

Fredrik Ärleskog från Målilla är ny team manager för A-landslaget i bandy.

Fredrik Ärleskog från Målilla är ny team manager för A-landslaget i bandy.

Foto: Thomas Karlsson

Bandy2020-05-24 15:00

Bandyn har fört honom till ett VM-guld och två VM-silver. Guldet kom när han var team manager för Sveriges P17-landslag, silvermedaljerna under de två åren med P19. Det kunde lika gärna ha varit tre medaljer av ädlaste valör.

– Förra året föll vi mot Ryssland i sudden death. I VM-finalen innan dess förlorade vi med 2–1 efter att ha bommat tre straffar. Hur osannolikt är inte det...?

Inom de närmaste tio månaderna har Ärleskog nya guldchanser. Som ny team manager i A-landslaget, vilket Dagens Hultsfred var först att rapportera om, får han nämligen vara med om två VM-turneringar. Båda spelas i Ryssland. I oktober ska den från i våras uppskjutna VM-turneringen avgöras i Irkutsk – och i mars väntar spel i Syktyvkar. 

Varför får Ryssland arrangera två VM på så kort tid?

– Det är där de största resurserna finns, säger Fredrik Ärleskog.

Blir det någon skillnad i ditt uppdrag att jobba med A-landslaget, kontra med de du har haft innan i förbundet?

– I stort är det nog detsamma. Men visst innebär det lite mer jobb. Vi kommer att ha fler samlingar med A-landslaget. 

Och vad gör en team manager i stora drag?

– Det är mitt ansvar att hålla ihop organisationen och allt runt omkring. Det handlar bland annat om att sköta bokningar och tidigare har det också varit mycket kring det sportsliga. I P17 och P19 hade jag hand om vissa träningar, men det berodde också på att jag och förbundskaptenen (Mattias Renholm) kände varandra så väl efter att ha kamperat ihop i Vetlanda i fem år. I A-landslaget är det inte otänkbart att jag kommer få hjälpa till med scouting, men vi har inte pratat ihop oss riktigt än. 

Vad är det som driver dig?

– Det är en speciell känsla att jobba i ett landslag. Vi har roligt tillsammans och det är kul att arbeta med de bästa spelarna. 

I rådande tider har inte Fredrik Ärleskogs uppdrag riktigt tagit fart än. I september är det tänkt att den första landslagssamlingen ska ske som ett led i VM-förberedelserna. 

Hur pass väl känner du förbundskaptenerna (Michael Carlsson och Pär Gustafsson)?

– Vi har träffats tidigare, bland annat i samband med att alla landslagsledare var i München och besökte Bayerns ungdomsakademi i fotboll. Det var häftigt och lärorikt att få en inblick i hur det fungerar och ta del av deras fina förutsättningar. 

Tanken är att det ska spelas två VM-turneringar i Ryssland inom de närmaste tio månaderna.
Tanken är att det ska spelas två VM-turneringar i Ryssland inom de närmaste tio månaderna.
Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!