Målfest när Edsbyn blev svenska mästare

Edsbyn är återigen svenska mästare i bandy på herrsidan efter en målfest i SM-finalen mot Villa Lidköping. –Jag tror inte det var någon på förhand som trodde att vi skulle göra det här, säger Edsbyns Ted Hedell till SVT.Matchen slutade 5–4.

Edsbyn är svenska mästare för 13:e gången i klubbens historia.

Bandy2022-03-19 18:45

Efter SM-finalen mot Villa Lidköping är Edsbyns IF tillbaka på tronen som svenska mästare i bandy på herrsidan. Senast laget spelade SM-final var 2020 och då vann de över just Villa Lidköping med 5–1.

Det var Edsbyn som tog kommandot i SM-finalen och redan efter elva minuter hade de en ledning med 2–0 men i den 30:e minuten hade Villa reducerat – två gånger om. Däremellan gjorde Edsbyn ytterligare ett mål.

Så fortsatte matchen, Villa reducerade medan Edsbyn utökade ledningen på nytt och inför andra halvlek hade Edsbyn ledningen med 4–3.

Efter 53 minuter spelade så fortsatte Edsbyn ta kommandot och utökade ledningen ytterligare – till 5–3.

"Scoutat varenda motståndare"

Men Villa hade chans att reducera i den 66:e minuten efter en hakningssituation där det dömdes straff men då var Edsbyns målvakt, Henrik Karlström, framme och räddade.

När det var strax under 15 minuter kvar och spela reducerade Villa till 4–5 efter en hörna, det var Johan Löfstedt som hittade nätet bakom Edsbyns Henrik Karlström.

Villa Lidköping hade flera jättechanser med fem minuter kvar av ordinarie matchtid att spela, men kvitteringen kom aldrig och Edsbyn blev svenska mästare.

– Alltså det är så sjukt, fasen vad vi har jobbat hårt. Vi har sprungit i backar, scoutat varenda motståndare och satt upp olika matchplaner. Det är helt otroligt, fantastiskt, säger tvåmålsskytten, Ted Hedell, i SVT.

"Hjältar allihopa"

SM-guldet 2022 är Edsbyns IF 13:e guld genom tiderna.

– Det är mycket känslor som far igenom kroppen. Jag tycker vi har gjort en makalös säsong. Vi har gjort 30 omgångar på en väldigt hög nivå, vi har spelat ett spel som varit magnifikt långa stunder i matcherna, säger Edsbyns tränare Magnus Olsson i SVT.

– De (spelarna) är grymma, hitta vägar och täcka skott, helt fantastiskt, vilka hjältar allihopa, säger Magnus Olsson om lagets insatser i SM-finalen.

Fakta: Herrarnas svenska mästare i bandy senaste fem åren

2022: Edsbyns IF

2021: Villa Lidköping BK

2020: Edsbyns IF

2019: Villa Lidköping BK

2018: Edsbyns IF