Planen: Tre månader med is på Venhagsvallen i vinter

I december. Som tidigast. Då räknar Målilla Bandy med att kunna spola is på Venhagsvallen i år. "Planen är att ha is i tre månader istället för fyra den här säsongen. Det är den enda möjligheten för oss att få ihop det", säger Carl-Anton Johansson som är ordförande för Venhagsvallen AB som driver anläggningen i Målilla.

Carl-Anton Johansson, ordförande för Venhagsvallen AB, berättar att planen är att vänta med att spola is på bandybanan i Målilla fram till i början av december.

Carl-Anton Johansson, ordförande för Venhagsvallen AB, berättar att planen är att vänta med att spola is på bandybanan i Målilla fram till i början av december.

Foto: Martina Gradian

Bandy2022-10-19 20:00

Elpriserna är ständigt på tapeten i dessa dagar. En av de lokala klubbarna som ser ut att drabbas hårdast är Målilla GoIF:s bandysektion. A-laget har fått ny luft under vingarna inför den kommande säsongen och ser ut att få ihop ett slagkraftigt lag i division 2 i vinter. Som det ser ut nu kommer de i bästa fall få beträda Venhagsvallens is i samband med hemmapremiären mot Åby/Tjureda B den 4:e december.

– Vi har tittat på lite olika lösningar för att få ihop det i vinter. Först var tanken att köra igång aggregaten som vanligt i början av november och köra så länge budgeten räcker. Nu har vi landat i att vi väntar till början av december med att dra igång, säger Carl-Anton Johansson och fortsätter:

– Det finns två fördelar med det. Genom att vänta till december ökar chansen att vi får lite hjälp av den naturliga kylan när vi spolar upp och sparar energi på så vis. Sedan finns möjligheten att hålla igång anläggningen februari ut så att isen finns tillgänglig under sportlovet också.

Hur mycket räknar ni med att elkostnaderna kommer att öka för er i vinter jämfört med den förra?

– En fyra gånger så hög kostnad som förra året är nog optimistiskt räknat. Priset per kilowattimme låg på 50 öre förra vintern, men nu lär det nog landa på mellan två och tre kronor. Därför måste vi tänka på att spara så mycket det går.

Förutom Målilla GoIF:s bandyverksamhet nyttjas isytan på Venhagsvallen till allmänhetens åkning. 

– Det är gratis att komma och åka här för alla invånare i Hultsfreds kommun. Gäster utifrån betalar en symbolisk summa, men det blir extra angeläget att kunna erbjuda det här i vinter. Nyligen tog Oskarshamns kommun beslut om att inte spola upp någon isyta på arenan där i år i och med att Oskarshamns BK inte kommer ha något A-lag den här säsongen.

För Målillas GoIF:s bandyverksamhet innebär upplägget att försäsongen med träningar och träningsmatcher kommer förläggas på annan ort.

– Vi kommer att träna i Virserums ishall och få hyra in oss i Vetlandas bandyhall också. Det medför extra kostnader och resor, men blir ändå en billigare lösning i slutänden, säger Målilla GoIF:s ordförande Mikael Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!