Wilsby matchvinnare i vändning

Skellefteå vände tvåmålsunderläge till seger med 4–3 i förlängningen mot Växjö. Backen Adam Wilsby avgjorde matchen med en minut kvar av förlängningen. –Skönt att vi kunde komma tillbaka efter vår dåliga start. I tredje perioden tycker jag vi styr det mesta, säger den 20-årige backen som tagit ett stort kliv framåt den här säsongen.

Adam Wilsby avgjorde för Skellefteå i vändningen mot Växjö. Arkivbild.

Sport2021-01-09 20:55

– Det känns bra just nu. Jag har bra fart på rören, säger Wilsby, som gjorde sitt andra mål för säsongen när det behövdes som mest.

Förlängningen hade varit helt händelselös när han slog till.

Det var Joakim Lindström som stod för målpassningen när han släppte pucken bakåt vid den första stolpen till en helt ren Wilsby.

– En väldigt bra pass av "Jocke". Sedan tycker jag väl kanske att det var en miss av dom, säger målskytten.

Chockstart

Växjö har haft medvind en längre tid och klättrat stadigt mot toppen av SHL-tabellen.

Smålandslaget chockstartade också matchen och skaffade sig en tvåmålsledning redan innan halva den första perioden var spelad. Assistkungen Joel Persson inledde målskyttet i powerplay redan efter 1.41 när han ostörd kunde vandra in mot Skellefteåmålet och dra upp pucken i nättaket.

Andrew Calof gjorde sin 19:e poäng på 18 matcher när han snappade upp returen på sitt eget skott och lirkade in Växjös andra mål.

Smålandslaget dominerade stort till att börja med och fortsatte trenden från torsdagens match mellan lagen. Skellefteå hade stora svårigheter att ta sig in i anfallszonen och väl där kunde man sällan ta sig in framför mål eller hitta fram med skotten. Sam Hallams mannar offrade sig helhjärtat och täckte bort det mesta som skickades mot Erik Källgren, Växjös målvakt för dagen.

Fart på spelet

Men efter Tuomas Kiiskinens reducering fick hemmalaget fart på spelet och parkerade långa stunder i offensiv zon. Kiiskinens mål efter 14.34 i öppningsperioden kom efter ett av många styrningsförsök från Skellefteås sida. Källgren räddade i förstaläget men finländaren lyfte in returen.

Sedan trodde de flesta att Emil Pettersson gjorde 3–1 för Växjö men den svarta prick som syntes bakom Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall tolkades av domarna som något annat än pucken och något mål blev det inte.

I stället kunde Skellefteå kvittera till 2–2 genom Jesper Frödén.

– Om det inte är ett ufo jag såg på bilderna så är det mål. Jag kan ju inte garantera, men det känns som att pucken är långt över mållinjen, säger Växjös tränare Sam Hallam, som ändå var nöjd efter de båda mötena mot Skellefteå:

– Ja, vi har ju tagit fyra poäng på tre dagar mot ett bra lag.

Avslutningen av matchen blev högintensiv och dramatisk. Båda lagen gav allt för att kunna plocka hem tre poäng.

Hemmalaget tog ledningen mitt i den tredje perioden genom Niclas Burström men Växjös Richard Gynge kunde utjämna till 3–3 med en backhand.

Förlängningen såg länge ut att sluta mållös men så slog Skellefteås Adam Wilsby till med dryga minuten kvar.