Villa söker revansch – och AIK historisk seger

Två olika lag, två olika förutsättningar. Villa-Lidköping gör sin tredje raka SM-final i bandy, AIK sin första på 90 år. Villa-Lidköping har varit coronadrabbat och spelade sin senaste match i tisdags, AIK har vilat i tolv dagar.

Senast lagen möttes vann Villa-Lidköping med 5–3. Arkivbild.

Senast lagen möttes vann Villa-Lidköping med 5–3. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sport2021-04-03 06:47

Inför säsongen storsatsade AIK och införskaffade åtta nya spelare – och det har gett önskat resultat. I dag kliver de in i sin första SM-final i bandy sedan guldet 1931.

En av de åtta spelarna är William Arvidsson som anslöt från finalmotståndaren Villa-Lidköping. Det har varit speciellt för 21-åringen att möta sina före detta lagkamrater den här säsongen, men en final är en final.

– Då spelar det ingen roll vem det är som står på andra sidan. Nu är det allt eller inget, säger han.

Satsningen har varit omdiskuterad och många har varit kritiska. En faktor som har hjälpt AIK att svetsa ihop gruppen.

– Så har det känts egentligen hela säsongen; att det är vi mot Bandysverige, så det är klart att det är en tändvätska, det skulle vara kul att knäppa folk på näsan lite, säger Arvidsson.

Vill ha revansch

Slutspelet skakades annars av coronautbrott i både Sandviken och Villa-Lidköping. Semifinalserien mellan lagen sköts upp.

När matcherna väl återupptogs var Villa starkare och vann två raka matcher med 9–2 samt 2–1, den senaste spelades i tisdags. AIK däremot blev finalklara åtta dagar tidigare efter att ha besegrat Edsbyn med 3–2 i matcher.

– Jag tror vi har mått bra av att få två matcher ganska tätt inpå finalen så att vi är inne i det. Det är en match kvar på säsongen och man hittar alltid energi till en sån match, så vi kommer att ha ork, säger Villa-Lidköpings lagkapten Martin Karlsson.

Finalen på lördag blir deras tredje raka. 2019 vann de sitt första SM-guld mot Västerås och i fjol föll de med 1–5 mot Edsbyn.

– Ända sedan man förlorade den matchen så har man blickat mot att få revansch, och nu är vi framme där vi har chansen att få det, säger Martin Karlsson.

"Bra bilder"

Mönstret har varit detsamma i samtliga tre matcher mellan lagen den här säsongen: AIK har tagit ledningen, men Villa har vänt och vunnit.

– Vi har bra bilder i vårt lag. Det känns jättebra att inte ha förlorat mot dem, säger Karlsson.

William Arvidsson menar att det inte påverkar AIK nämnvärt, och lägger över pressen på Villa.

– De kommer väl in som favoriter måste man ändå säga när de vunnit alla matcher (mot AIK), säger han.

– Men samtidigt är det en match, en final. Det är bara att köra.

Finalen avgörs i Recoverhallen i Uppsala klockan 16.15 på lördag eftermiddag.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel starttid.

Fakta: Vägen till finalen

AIK:

AIK kom tvåa i grundserien efter att ha vunnit 19 matcher, kryssat två och förlorat fem.

Slutspelet har inneburit två matchserier som båda gått till en femte och avgörande match.

AIK slog ut seriefemman Västerås i kvartsfinalen med 3–2. I semifinalen besegrade man Edsbyn, som kom fyra i grundserien, med samma siffror efter en 4–0-seger i den avgörande matchen.

Villa-Lidköping:

Villa vann grundserien tre poäng före AIK efter 21 segrar, ett kryss och fyra förluster.

De slog ut Sirius, nia i grundserien, i kvartsfinalen med 3–0 i matcher. I semifinalen vann man med 3–1 i matcher mot Sandviken.

"Det klart att vi inte är i den fysiska toppform som vi var i för tre veckor sedan", säger Martin Karlsson angående att stora delar av laget drabbades av covid-19 under semifinalserien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!