VIK jagar kvartsfinal mot SHL: "Vi är starka hemma"

Karlin och Bjerselius överens: Nyckeln är att hålla sig borta från utvisningsbåset i matchen mot Mora.

Mattias Karlin berättar att det är 50 procents chans att Ryan Gropp gör comeback mot Mora på måndagskvällen.

Mattias Karlin berättar att det är 50 procents chans att Ryan Gropp gör comeback mot Mora på måndagskvällen.

Foto: Ilkka Ranta / Frilansfotograferna

Sport2021-02-14 14:14

En kvartfinalplats mot SHL hägrar bara en månad bort för Västerviks IK. Visst, det är många matcher kvar och det är flera lag som vill åt de så åtråvärda platserna. Ett av dem är Mora IK som kommer på besök i Plivit Arena på måndagskvällen. 

Ett Mora som förlorat sina två senare matcher, men som dessförinnan vann sex matcher i rad och som besitter Hockeyallsvenskans bästa powerplay. Detta är säkert något de kan luta sig emot när det blåser, men då ska vi inte glömma att de möter ett VIK som har ligans näst-bästa statistik i numerärt underläge. En spelform som räddade de tre poäng som plockades hemma i Plivit Arena i fredags mot BIK Karlskoga.

– Mot Mora gäller det att hålla sig borta från utvisningsbåset. Vi vet att de är ruggigt vassa och svårlästa, vi kommer att få se var vi verkligen står i den spelformen, säger VIK:s 22-årige center Jacob Bjerselius.

Bjerselius form är bra även offensivt med ett mål och en assist på de tre senaste matcherna

– Jag vet att jag kan bidra mer offensivt än vad jag har visat, men jag köper min roll med hull och hår. Självklart är det roligt att bidra till det offensiva också, skrattar Bjerselius.

undefined
Jacob Bjerselius är i bra form både offensivt och defensivt just nu.

Västerviks IK har spelat fem matcher på nio dagar och ska nu spela ytterligare tre matcher de kommande fem dagarna, alla på hemmaplan innan de på söndag tar den långa resan upp till serieledaren Timrå. 

– Man har fått in en vana av det nu. Fyra matcher på sju dagar som kommer nu, det är mycket. Självklart är det skönt att många av dem är hemmamatcher. Det hade varit jobbigt om det hade varit borta istället. Vi måste utnyttja att vi är starka hemma, berättar Karlin.

Det är lätt att associera Karlin med Västervik och det är lätt att glömma att han var huvudtränare i just Mora under en period 2017. 

Är det här något du kan ha nytta av i matcherna mot just Mora?

– Nej, det känns som hela laget är utbytt. De har bytt tränare fram och tillbaka. Det hade varit skillnad om det hade varit sju, åtta gubbar kvar, då hade man kunnat utnyttja det, men så är det tyvärr inte, säger Karlin.

undefined
Ryan Gropp var med och tränade på söndagen.

Ryan Gropp deltog i söndagens matchförberedande träning efter en tids skadefrånvaro.

Spelar Gropp mot Mora?

– Vi får se, läkaren bestämmer. Jag har förstått att det är en 50/50-situation, avslutar Karlin

Västerviks IK tog tre poäng mot BIK Karlskoga genom en 2–1-seger i fredags. Daniel Marmenlind och Emil Andrae spelade båda hjälteroller i vinsten.

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!