VIBK – fågel, fisk eller mittemellan?

Sport2018-10-05 12:10

Uppåt, framåt, division ett. De senaste åren har målet varit tydligt. Forna storklubben Vimmerby IBK vill nå en högre status i innebandyvärlden igen. Spela på en högre nivå. Men, varje gång har de strandat precis vid slutmålet: strax utanför uppflyttning. De har varit snäppet bakom de allra bästa. Har det inte varit Barnarp och Örlogsstaden, så har det varit Olofström, Hovslätt och Jönköping Ungdom som stått i vägen.

Tre säsonger på raken var VIBK bara tre poäng från att ta det där klivet som klubben vill, och så kom fjolårssäsongen. Nu, nu skulle laget upp. Det såg bra ut länge, men sedan kom raset. Vimmerby tappade allt och var inte nära att utmana om topp-två.

Nu är det historia. Vimmerby har börjat om, med nya tränare och nytt fokus.

Om kravbilden och förväntningarna varit höga på laget de senaste åren, kan man inte ha detsamma nu. Det vore inte rättvist. Flera duktiga spelare har av skilda orsaker lämnat: Kim Karlsson, Mattias Kåhlman, Marcus Pettersson, Petter Leander, Ricky Gustafsson, Andreas Brodin och så Viktor Friman. Ersättarna har hämtats underifrån, från de egna leden. Visst, klubben har ett samarbetsavtal med allsvenska Craftstaden, men vad det ger och kan betyda vet vi inte än.

I det här läget känns en mittenplacering mer rimlig än att höja ribban och tänka division ett. I annat fall måste precis allt klaffa, att spelarna hängivet tar till sig nya tränarparet Peter Kronstrand/Jonas Karlssons tankar och idéer (vilket de tycks ha gjort), att spelet utvecklas en nivå till och att laget klarar sig utan skador på nyckelspelare, som lagkaptenen Johan "JC" Carlsson, Victor Wall och Jonatan Green. Målvakterna måste också ligga på megahög nivå i match efter match för att laget ska kunna blanda sig i en eventuell toppstrid. Och det kan de i och för sig göra. Det räckte med att se "Bobbys" (Patrik Karlsson) spel mot Rimforsa häromveckan. Det märktes sannerligen inte att han har kommit en bit upp i åldern. Han var fullkomligt lysande, inte minst i den andra perioden. Tydligen hade hans arvtagare Ludwig Strömsten varit lika vass i vinsten mot Vetlanda i genrepet. VIBK verkar ha det riktigt gott ställt på den så viktiga målvaktssidan.

Hur som helst så har vi en ny spännande innebandysäsong framför oss. Med start i kväll för Vimmerbys räkning, en på förhand tuff bortamatch mot Karlskrona. Hemmapremiären går inte av för hackor den heller, favorittippade Sävsjö.

Så... Green och Wall, det är bara att börja ösa in mål och poäng direkt – som ni brukar. Då kan det här bli riktigt trevligt.

Krönika

Torbjörn Allvin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om