Värvad för rekordsumma – betalade av direkt

Pandemin slår hårt mot klubbens ekonomi. Ändå vågade IFK Norrköping göra sin största affär och köpte Sead Haksabanovic för en rekordsumma. Bara tre minuter in i premiären mot Kalmar FF visade han varför han är värd investeringen. –Så klart skönt, nu har man självförtroende, säger Haksabanovic till Dplay.

IFK Norrköpings Sead Haksabanovic i duell med Kalmars Henrik Löfkvist och Romario på Östgötaporten.

IFK Norrköpings Sead Haksabanovic i duell med Kalmars Henrik Löfkvist och Romario på Östgötaporten.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Sport2020-06-14 16:35

Norrköpings 2–1-seger var den sjätte raka mot Kalmar i allsvenskan sedan 2015. Haksabanovic lade grunden på Östgötaporten.

Nyheten om att IFK Norrköping, ett dygn innan det tillfälligt öppnade transferfönstret slog igen, köpt loss Haksabanovic från Premier League-klubben West Ham slog ned som en bomb.

Månader av förhandlingar fick ett positivt slut för IFK Norrköping och anfallstalangen som kom på lån inför förra säsongen.

– Det är här jag vill vara, här jag vill spela, här jag känner mig trygg, säger Haksabanovic till Dplay.

Norrköping fick göra ett historiskt stort uttag från bankkontot.

"En affär med höga belopp"

– Det är en affär med höga belopp och definitivt inte den typen av affär som IFK Norrköping är vana att göra, sade Norrköpings ordförande Peter Hunt till Norrköpings Tidningar när rekordaffären presenterades i fredags kväll.

Enligt låneavtalet skulle Haksabanovic varit i London eller på ett nytt lån någon annanstans från den 1 juli. Nu är han Norrköpings spelare i fyra år framöver – och med honom i laget lär IFK Norrköping bli att räkna med i allsvenskan.

Redan i andra minuten höll Haksabanovic på att noteras för en målgivande passning, men Lucas Hägg Johansson räddade Christoffer Nymans nick på 21-åringens hörna.

Minuten senare visade Haksabanovic sin klass. En snabb riktningsförändrig i djupled på Simon Therns passning lämnade Viktor Elm på hälarna. Fritt fram, vänsterskott i hörnet, 1–0 och ett mål som har stor möjlighet att bli premiäromgångens snabbaste.

– Jag såg inte riktigt vad som hände, men fick med mig bollen på en passning från Thern, tog med mig den med fart, var fri och det var bara att lägga in den vid första, säger Sead Haksabanovic till Dplay.

Thern framspelare igen

Lucas Hägg Johansson höll Kalmar FF kvar i matchen. Norrköping skapade ett flertal chanser i jakten på 2–0. Haksabanovic hade en av de vassaste, men Hägg Johansson fick upp nävarna och styrde skottet till hörna.

I stället kom kvitteringen kort före pausen. Romarios frispark ändrade påtagligt riktningen när den träffade spelarmuren – och Isak Pettersson var chanslös.

Och så nära det var 1–2 när Svante Ingelsson, Kalmars lån från Udinese, prickade stolpen.

Avdelning tvära kast: Minuten (57:e) senare lyfte Thern in till Nyman, vars bredsida studsade förbi Hägg Johansson till 2–1.

Med 20 minuter kvar signalerade Haksabanovic att han hade ont, byttes ut och ersattes av allsvenske debutanten Ishaq Abdulrazak, den 18-årige nigerianen som blev spelklar under transferfönstret.

– Det var varmt och trött, men jag är glad för tre poäng. Det känns klart rättvist att vi vann i dag, säger Simon Thern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!