Vår trakt en skatt i hemestertider

Sommaren är över. Inte för er säkert och egentligen inte för mig heller. Jag korrigerar mig i solgasset: min semester är över. Det blev hemester för hela slanten.

Hemester var mer än gott nog.

Hemester var mer än gott nog.

Foto: Michael Nordin

Sport2020-07-13 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En utlandstripp var bara att glömma i rådande läge – och ärligt...jag bryr mig inte nämnvärt. Okej, utom för en sak: det brukar alltid bli åtminstone en tur i ordets rätta bemärkelse till Helsingör. Det är lätt att bli sittande på torget med en pilsner och en jäger och bara njuta av folkvimlet. Efter att ha sett tv-serien "Morden i Helsingör" har jag blivit ännu mer sugen på utforska den danska Helsingborgsgrannen lite närmare. Inte för att jag dras till de fiktiva våldsamheterna, utan för att staden verkar ha mer att erbjuda än det jag hittills upptäckt. Och solen verkar alltid skina där – i varje fall i tv-serien. 

Helsingör får vänta till senare i höst, eller mer troligt nästa år. 

Men det fanns ju så ofantligt mycket annat härligt att göra – på närmare håll. 

Vår trakt är en skatt.

I princip varje dag drog vi iväg på upptäcksfärd någonstans. Som Valö i Björkfors (var faktiskt där för första gången), Nossenbaden, Musteriet i Djursdala, Filmbyn i Mariannelund, Gamleby, Krön, Gisseskalle och så vidare. Vi kryddade det med en tripp till de halländska sommarpärlorna Falkenberg och Varberg. Skrea Strand, Ätran, Lilla Napoli, fästningen, Apelviken. Gott mos. Självklart passade jag på att ta en sväng till städernas allsvenska arenor. Falcon Alkoholfri Arena klingar ungefär lika fotbollsnaturligt och lätt som Guldfågeln Arena i Kalmar, or not...

Och vad säger vi om Varbergs BoIS? För bara något år sedan var de på väg ut ur Superettan, men där de på något Houdini-likt sätt krånglade sig ur Oskarshamns stenhårda grepp i kvalet. Nu flåsar de topplagen i nacken – i högsta serien. Men ärligt talar bryr jag mig inte på samma sätt som tidigare. Jag ser en och annan match, men hur jag än försöker infinner sig inte den rätta känslan utan publik. Det är som om det inte är på riktigt, riktigt.

Popsporten padel är i allra högsta grad på riktigt. Det är som när golfboomen svepte över vårt land. Många i vår trakt har omfamnat padel med hull och hår. Det gäller även mig. Alla tycks plötsligt spela. Vissa mer än andra. För någon dag sedan pratade jag med en idrottsprofil i Vimmerby. Han laddade för sin tredje match den dagen – med en fjärde på agendan med avslut kring midnatt!

Kristoff Kontos till Boden. Trist. Hade gärna sett att kanadicken haft "hemester" i Vimmerby igen.