Tionde raka förlusten för Linköping

Inte en enda poäng sedan vinsten mot Oskarshamn den 15 december. 2–3 hemma mot Leksand var inte mindre än tionde raka förlusten för Linköping. Efter sjätte vinsten de sju senaste omgångarna befäste Dalagänget den sjätte och sista slutspelsplatsen.

Deppigt – igen. Niko Ojamäki och hans Linköping förlorade sin tionde raka match i SHL. Arkivbild.

Sport2021-01-14 21:40

Efter nio raka förluster och jumboplats var det bara tre poäng som gällde för Linköping – som hamnat allt längre från säker mark i tabellen med stor risk att tvingas kvala sig kvar i SHL.

Mot formstarka Leksand – som vunnit fem av de sex senaste matcherna – fortsatte lagets enorma ineffektivitet. Bara fyra fullträffar på tre senaste matcherna säger ganska mycket.

Missar i massor

I den första perioden radade östgötarna upp chanser. Men Henrik Törnqvists och Oula Palves skott träffade stolpen och på Jarno Kärkis styrning svarade gästernas målvakt Janne Juvonen för en jätteräddning.

Kärki bommade även ett friläge i den andra perioden – och strax efter gav i stället Matt Caito Leksand ledningen genom ett snabbt skott intill stolpen. Hans första mål i SHL efter att ha levererat 16 assists tidigare den här säsongen.

– Det tog lång tid, men jag är glad att jag äntligen gjort det. Jag fick en bra passning av (Patrik) Zackrisson och försökte bara ta mig på mål, sade Leksands Matt Caito till C More om sitt första SHL-mål.

Några minuter senare låg pucken bakom Niklas Lundström igen. Denna gång efter att Nikola Pasic prickat lagkompisen Arvid Costmar, som ställde Lundström helt. August Berg var sist på pucken hos gästerna och bokfördes för målet.

Spännande slut

– Vi kan inte påverka det som hänt, utan är bara att fokusera på sista perioden och göra allt för att vända på det här. Vi måste hitta en väg att spräcka nollan och få lite självförtroende, sade Linköpings center Markus Ljungh i C More.

Kärki reducerade knappt fyra minuter före slutet och gav LHC nytt hopp. Då ökade Leksands superkedja på efter att Marek Hrivik lyft upp pucken i nättaket.

Men Simon Lundmark reducerade till 2–3 och LHC hade också ett jätteläge att kvittera genom Niko Ojamäki, som sköt utanför i slutsekunderna – och tionde raka förlusten var ett faktum.