Sverige krossat mot USA: "Vår sämsta match"

Juniorkronorna fick en tuff start på 2021. I den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot USA blev man överkörda med 0–4. Nu väntar kvartsfinal mot Finland. –Tyvärr gjorde vi vår sämsta match i turneringen, säger Victor Söderström.

Sverige förlorade gruppspelsmatchen mot USA med 0–4.

Sport2021-01-01 06:10

Gruppspelets sista match mot USA skulle avgöra vilka som tar hem gruppsegern och får ett, på papperet, enklare motstånd i JVM-kvartsfinalen.

Efter 0–4-förlusten står det klart att Sverige ställs mot Finland.

– Vi förlorade i dag, men det är bakom oss nu. Vi är redo för kvartsfinal, det kommer bli riktigt roligt att möta Finland, säger förbundskapten Joel Rönnmark efter matchen.

USA:s spelare var något mer utvilade efter att ha varit matchlediga under onsdagen. För svensk del såg 3–4-förlusten mot Ryssland ut att ha satt sina spår.

– Vi kan egentligen inte skylla förlusten på matchen mot Ryssland. Ska man gå hela vägen kommer det att vara tajt mellan semifinalen och finalen också, säger Victor Söderström.

Straffmiss

USA hade en 2–0-ledning redan efter fyra minuters spel sedan Drew Helleson och stjärnan Trevor Zegras prickat in varsitt mål från snäv vinkel.

I inledningen av den andra perioden kom även 3–0 efter att Ryan Johnson elegant placerat pucken i Hugo Alnefelts vänstra kryss.

Sverige fick en bra möjlighet att ta sig tillbaka in i matchen när Arvid Costmar revs ner och tilldelades en straff. Victor Söderström tog hand om den och grundlurade Spencer Knight. Men när han skulle lägga in pucken i tom bur fick han ingen träff på den.

– Saker händer, men jag kan inte minnas senast det hände, säger Söderström.

Målvaktsdilemma

I stället kunde amerikanske Alex Turcotte släcka det svenska hoppet genom att sätta dit 4–0. I samband med det byttes Hugo Alnefelt ut mot Jesper Wallstedt, som imponerade mot Ryssland.

Den unge målvaktstalangen fortsatte att visa fin form och höll nollan. Nu är frågan om han får fortsatt förtroende mot Finland.

– Målvaktssidan känner vi oss trygg med. Vi får prata ihop oss i morgon och så får vi se hur vi formerar oss, säger Joel Rönnmark.

Förlusten innebär att Sverige blir grupptrea och får spela kvartsfinal mot Finland, som förlorade sin gruppfinal mot värdlandet Kanada med 1–4.

Fakta: Sveriges JVM-program

2 januari (21.30, svensk tid): kvartsfinal mot Finland.

4/5 januari: ev semifinal.

5/6 januari: ev medaljmatch.