Svenskt stjärnspel bakom Minnesota-seger

Blågula spelare var inblandade i fyra av målen när Minnesota tog revansch mot Los Angeles. En av matchens stjärnor var Joel Eriksson Ek, som gjorde sitt femte mål för säsongen och nu leder svenskligan i NHL. –Han gör det verkligen fantastiskt, säger lagkompisen Marcus Johansson.

Minnesotas Marcus Johansson (till höger) i kamp med Los Angeles Kurtis MacDermid och målvakten Jonathan Quick fram för Los Angeles mål.

Sport2021-01-29 07:05

Eriksson Ek har bara ett mål upp till täten i skytteligan. Johansson säger att Eriksson Ek är stark och ser till att vara överallt hela tiden.

– Men jag är inte förvånad. Jag tränar ju med honom på somrarna och vet hur grymt bra han är. Joel hör definitivt till ligans mest underskattade, säger Johansson till Aftonbladet.

Johansson inledde målskyttet för Minnesota hemma på Xcel Energy Center. Matchen var bara drygt tre minuter gammal när han med ett välplacerat handledsskott satte pucken i nätet bakom Los Angeles-målvakten Jonathan Quick. Det var Johanssons andra mål för säsongen.

– Det är alltid bra att få en fin start. Jag tycker att vi har haft många målchanser, men pucken har inte studsat vår väg. Men i kväll var en stor kväll, när vi fick göra fem mål och visa att vi kan vinna dessa matcher, säger Johansson i intervjun efter matchen.

Efter sitt mål följde han mindre än tio minuter senare upp med en pricksäker passning tvärs över isen till Kirill Kaprizov, som kunde dundra in 3–0-målet.

Även Jonas Brodin fick en assist när han sköt och Nick Bjugstad kunde styra in 4–2-målet.

Överlistade Quick

Los Angeles, som vann med 2–1 mot Minnesota natten till onsdag, hade sedan inte en chans när Brodin och Eriksson Eks fina samarbete förde Minnesota till 5–2 knappt fem minuter in i den tredje perioden. Brodin passade en snabb djupledspass till Eriksson Ek, som skrinnade sig fri och efter lite trixande till slut lyckades överlista Quick i Los Angeles-målet.

Los Angeles fick visserligen in ett tredje mål några minuter senare, men det var Minnesotas kväll och matchen slutade 5–3. Efter segern ligger laget på tredje plats av åtta i sin division, medan Los Angeles ligger på femte plats.

Lossnat för Pettersson

Vancouverstjärnan Elias Pettersson har haft en tung start på säsongen. Men nu verkar det ha lossnat. För andra kvällen i rad gjorde han ett mål och en assist och han har efter en inledande måltorka gjort tre mål på de fyra senaste matcherna.

– Hela vår kedja är på gång nu. Nu har vi fått några bra matcher, fått självförtroende och förhoppningsvis fortsätter det så, säger Brock Boeser, som gjorde två mål i matchen.

Vancouver vann med 4–1 och har därmed i veckan vunnit alla tre matcherna mot Ottawa med sammanlagt 16–3. Dessförinnan hade Vancouver förlorat fem av de sex senaste matcherna.