Svårt EM-kval väntar volleybollherrarna

Vägen till EM-slutspelet i höst är svår, men de svenska volleybollherrarna får äntligen göra ett försök att ta sig dit. I helgen väntar Nederländerna och Kroatien. "Vi kan spela utan press till skillnad från våra motståndare", säger förbundskaptenen Per-Erik Dalqvist.

Dardan Lushtaku, en av spelarna i volleybollandslaget som inleder EM-kvalet i helgen. Arkivbild.

Dardan Lushtaku, en av spelarna i volleybollandslaget som inleder EM-kvalet i helgen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2021-05-05 11:13

Pandemin har skjutit EM-kvalet på framtiden två gånger. Ursprungligen skulle det ha avgjorts redan i augusti och september förra året.

Det gick inte.

Nästa försök, i januari, ställdes också in.

Sedan dess har upplägget ändrats och nu samlas landslagen i olika bubblor runt om i Europa för att försöka få till det tredje gången gillt.

Sverige spelar i samma grupp som Nederländerna och Kroatien och kvalar i Zadar och i Apeldoorn de kommande två helgerna. På förhand är Nederländerna storfavorit och Kroatien har också ambitionen att nå EM.

Den senaste veckan har förbundskaptenen Per-Erik Dalqvist haft spelarna samlade i Falköping och på onsdagen tog han ut EM-truppen.

"Vi samlade några fler spelare än vad som kunde åka med till Kroatien och det har varit en fajt om de sista platserna i truppen. Gruppen som nu är uttagen är bra, en mix av yngre förmågor med spetskvaliteter och äldre mer erfarna spelare som får ansvar att bidra brett och stort. Det är en jämnstark trupp utan superstjärnor och jag tror att vi blir svåra att scouta för motståndarna", säger Dalqvist i ett pressmeddelande.

Dalqvist om kvalpremiären mot Nederländerna på lördag:

"Vi har inte spelat match tillsammans på nästan två år, så det klart att vi går in som klar underdog, men vi vet att vi kan spela väldigt bra med det här unga laget och kan knäppa mer etablerade lag på näsan. Klart att det vore kul om vi kan knipa den där EM-platsen, men vi kan spela utan press till skillnad från våra motståndare."

Fakta: Sveriges EM-kvaltrupp

Passare: Dardan Lushtaku, Oskar von Sydow.

Högerspikers: Jacob Link, Johan Gruvaeus.

Centrar: David Pettersson, Anton Ribom, Jacob Ekman, Jens Ahremark.

Vänsterspikers: Viktor Lindberg, August Borna, Daniel Gruvaeus, Max Petersson.

Liberor: Edvin Svärd, Joel Andersson

Förbundskapten: Per-Erik Dalqvist.


Fakta: Så avgörs EM-kvalet

Turnering 1 i Zadar, Kroatien

Lördag 8 maj: Nederländerna–Sverige (18.30)

Söndag 9 maj: Sverige–Kroatien (18.30)

Turnering 2 i Apeldoorn, Nederländerna

Fredag 14 maj: Nederländerna–Sverige (19.30)

Lördag 15 maj: Sverige–Kroatien (16.00)

Herrkvalet består av 26 lag, fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet.

I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

EM-slutspelet 2021 avgörs 3–19 september i Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om