SPORTÅRET 2023: Här är händelserna vi minns

2023 har blivit 2024. Sporten har tittat tillbaka på året som gått och lyft fram tio händelser som stuckit ut på det lokala planet.

Dackarna lyfter SM-pokalen och det stora guldjublet bryter ut.

Dackarna lyfter SM-pokalen och det stora guldjublet bryter ut.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2024-01-02 21:00
undefined
Rasmus Jensen och Brady Kurtz var två av de stora guldhjältarna för Dackarna.

DACKARNAS SM-GULD

Det rådde speedwayfeber i Småland under hösten. Dackarna lyckades slå ut Lejonen från Gislaved i sin semifinal och fick köra drömfinal mot Västervik. I den första finalen i Västervik lade Dackarna en stabil grund genom att besegra det svårslagna hemmalaget med 47–43.

I returen fick 6 377 åskådare följa dramatiken där Västervik såg ut att kunna utmana ett tag, men inhoppande Leon Madsen vann både heat 13 och 14 och frälste hemmapubliken.

– Vi har helt enkelt varit bäst när det gäller, sa Teurnberg i ett koncentrat och en kort förklaring till varför de åter fick lyfta SM-pokalen.

På frågan hur han värderar det här guldet, sa han så här:

– Det är alltid svårt att jämföra, men känslan just nu är att det här guldet känns ännu roligare än det 2021. Då var det mer väntat. Nu var det jämnt hela vägen in. 

undefined
Vimmerby var ytterst nära att slå ut Nybro och ta sig till kvalserien.

VIMMERBYS HOCKEYS SLUTSPEL

2023 var Vimmerby Hockey glödheta. De började visserligen året i fortsättningsserien, men den spelade de hem behändigt och tog sig till slutspel. Där utklassade de Dalen med 3–0 i matcher efter att Eddie Levin avgjort den sista matchen i förlängingen. Sedan låg en plats i kvalserien i potten när VH tog sin an Nybro. Det blev en riktig holmgång över fem matcher där Nybro till slut vann den avgörande med 4–3. I Vimmerbys bås var det starka känslor i samband med målet.

– Vi ser det som en offside i målgården. Men nu är det skitsamma, dömt är dömt. Varför ska man bry sig om en sån situation nu? Det är inte det första domarna missade i den här matchen, sa Hampus Sylvegård som i besvikelsen ändå ville hylla lagets insats.

– Jag är så jävla stolt över grabbarna. Vilken resa vi har gjort tillsammans. Vi är nästan värda att gå vidare, sa han med tårfyllda ögon.

Under hösten har framgångarna fortsatt för laget och det återstår att se om 2024 blir året som VH slutligen tar sig hela vägen till kvalserien.

undefined
Nathalie Johansson, VIF

NATHALIE JOHANSSONS SKYTTELIGATITEL

Vimmerby IF fick ge sig i striden om seriesegern och slutade tvåa bakom Tjust i division 2. VIF:s Nathalie Johansson vann dock duellen mot Tjusts Filippa Karlberg i seriens skytteliga. Johanssons 37 mål på 19 matcher var tre fler än konkurrentens. "Natta" bildade ett giftigt radarpar med Frida Pöder som gjorde 23 mål och spelade fram till många av Johanssons fullträffar.

Bland andra heta målskyttar i den lokala damfotbollen sticker två spelare ut. Emma Sjökvist svarade för 30 mål för HM IS och Hanna Hellstrand avslutade sin karriär med 27 fullträffar för Rimforsa IF.

undefined
Daniel Bewley fick fira GP-segern på hemmaplan i Målilla inför 8 600 åskådare.

GP-FESTEN I MÅLILLA

Succé. Både sportsligt och arrangörsmässigt. Årets upplaga av GP-tävlingen i Målilla avgjordes i mitten av juli. Hemmaföraren Daniel Bewley tog hem segern i den sjätte VM-deltävlingen efter att ha slagit Martin Vaculik och Patryk Dudek i finalen. Fredrik Lindgren tog sig också till final men blev utesluten efter en ordentlig vurpa.

Hur mycket betyder det att få vinna på din hemmabana?

– Det är rätt speciellt att vinna här och jag har haft en tuff vecka. I måndags kraschade jag i England och skadade min rygg. Jag fick även en smäll mot huvudet. Jag trodde jag kunde köra efteråt och jag försökte, men sedan fick jag en sådan huvudvärk och jag hade så ont i min nacke. Jag hade så ont. Sen kom jag hit och fick några dagars vila. Vilken vändning det blev, sa Dan Bewley.

Publikmässigt blev tävlingen också en stor succé. 8 600 åskådare kom till Skrotfrag Arena och följde dramatiken.

Vad ligger bakom publiksuccén tror du?

– Vi hade för en gångs skull vädret med oss och kunde köra en perfekt sommarkväll. Tävlingen låg också bättre i tiden under en vecka där många har semester. Sedan gjorde vi ett hopkok av tre internationella tävlingar med allt från knattar, juniorer och världseliten av seniorer samlade samma helg. Att vi får med oss gräsrotsnivån också ökar intresset för att få hit folk över flera dagar, sa GP-generalen Peter Samuelsson som senare under året kunde glädja sig åt att Målilla fått förtroendet som GP-arrangör i ytterligare tre år.

undefined
Novemberkåsan 2023

VIMMERBY MS MOTORFESTER

Novemberkåsan gjorde comeback i Vimmerby. Och vilken återkomst det blev. Folkfest från tidig morgon till sen natt i skogarna runtom vår lilla stad.

Det fantastiska arrangemanget var såklart imponerande och alla funktionärer ska ha stor kredd för att det flöt på så bra hela dygnet. Men det häftigaste var att se den totala urladdning som förarna gick igenom. 

Ser vi till hemmaförarna blev Didrik Gustafsson bäst med sin 13:e-placering, tätt följd av Robert Blom, bara 36 sekunder efter. 

– Att få göra det med honom betyder jättemycket. Vi har tränat mycket tillsammans under hela året, det är extra roligt, sa Gustafsson då.

Gällande topplaceringarna var det en otrolig kamp mellan Niklas Persson och Albin Elowsson. Karlskoga EK-föraren Niklas Persson fick till sist stå som slutsegrare, efter att ha kommit tvåa i Kåsan hela tre gånger tidigare. Persson var dränerad på energi när Vimmerby Tidning mötte honom i depån kort inpå vinsten. 

– Ska du vinna Kåsan är det allt du har. Det är igenom väggen och ut på andra sidan som gäller, det är bara så. Jag är helt trasig, sa Persson efter loppet. 

undefined
Ulf Eriksson, Oskarshamns RRC, vann A finalen i Semesterracet. Här kör han på två hjul i finalen.

Vecka 28 var det också motorfest i Vimmerby. Runt 12 000 åskådare följde Semesterracet under fem dagar. På lördagen fick de se mästarna koras och det blev Sandra Nyström från Munkfors som tog hem damklassen och Ulf Eriksson från Oskarshamn vann herrklassen.

Eriksson tog sin andra seger efter stor dramatik. Flera förare turades om att ha ledningen i finalen, men i sista kurvan tog sig den rutinerade föraren förbi.

– Jag trodde egentligen att det var ett varv kvar där, så det var tur att jag gjorde omkörningen precis innan målflagg. Jag tänkte att jag skulle få jaga honom i ett varv men så dök en lucka upp, sa Oskarshamns RRC-föraren.

I juniorklassen vann Victor Oscarsson från Borås och veteranklassen togs hem av Klas-Åke Eriksson från Nässjö.

undefined
SK Lojal serieseger 2023

SK LOJALS SERIESEGER

Ayman Abualhala blev rubrikernas man på Ekensved. Han slog till med ett hat-trick i första halvlek för SK Lojal och grundlade segern med 6–1 mot Överum. Därmed vann Lojal serien och är tillbaka i division fem.

– Vi visste vad som krävdes av oss idag och alla spelare var väldigt fokuserade på uppgiften. Det var en skön känsla att kunna spela av andra halvlek och vänta in segerjublet, sa Abualhala.

Hjorted/Totebo tog sig också upp i femman efter seger i sista kvalmatchen mot grannklubben Ankarsrum. Efter en stark silly season går de också en spännande säsong till mötes.

undefined
Rasmus Rosin

DUBBLA SM-GULD

Storebrokillen Rasmus Rosin tog storslam när simulatorgolf för första gången fanns med under SM-veckan i Skövde. Först gick han hela vägen i grenen duell och sedan blev det även guld i matchspel.

– Jättehärligt. Det här är något som jag kommer minnas för alltid. Att få ta två guld när det spelas för första gången är jättekul.

Under utomhussäsongen fick han till en Hole-In-One i en tävling på nordiska touren i Polen. Han fick även chansen att debutera på DP World Tour, men missade kvalgränsen i BMW International Open i München.

undefined
Växjö DFF lag 2 firar segern i Bullerby Cups F13-klass med att tacka sina supporters.

BULLERBY CUP

Det blev som sig bör en fotbollsfest utöver det vanliga när 212 lag med över 3000 spelare och ledare samlades i Vimmerby den sista helgen i juli. När Vimmerby IF:s verksamhetsansvarige David Lindgren skulle summera sin första turnering som huvudansvarig var han väldigt nöjd.

– Vi har fått till ett stort engagemang från föräldrar till spelare i våra ungdomslag där många har dragit ett strå till stacken. Det mesta har klaffat som vi vill och från lagen som gästat har vi enbart fått positiva omdömen, sa han.

Cupens tävlingsklasser vanns av Växjö DFF i F13 och Rödsle BK i P13.

undefined
Guldjubel för Målilla.

SERIESEGRAREx3

Bandyn och handbollen i Hultsfreds kommun upplevde ett rejält lyft 2023. Hultsfreds HF säkrade sin serieseger genom att vända och vinna mot Finspång hemma inför ett fullsatt Hagadal med 37–34.

– Det blev lite nerver från början som jag hade befarat, men det är så skönt att se att vi kliver fram och löser det i andra", sa HHF-tränaren Andreas Sundqvist.

Målillas Bandys avgörande match hemma mot Fredriksberg blev inte lika dramatisk. På mindre än fem minuter gjorde Erik Karlsson tre mål och lade grunden till segern med 8–3.

– Oj vad härligt att det gick vägen. Jag var med när vi åkte ut för fem-sex år sedan så det känns extra skönt att spela upp laget i division ett igen, sa Målillas spelande tränare Daniel Skoog.

Även Rimforsa IF fick anledning att fira en serieseger. De spelade hem Division 3 och tog sig tillbaka till tvåan.

undefined
HHF firar och tackar publiken.

HULTSFREDS FK:s DEGRADERING OCH SPELARFLYKT

Hultsfreds FK inledde säsongen som nykomlingar i fyran bra och såg ut vara kunna hänga kvar utan större problem. Under hösten duggade förlusterna tätt samtidigt som bottenkonkurrenterna knaprade in poäng i en rasande takt. I sista omgången hade det räckt med en poäng borta mot Ölmstad för att HFK skulle klara sig kvar. När de föll med 1–0 samtidigt som Tenhult vände och vann med 3–2 hemma mot Stensjön var degraderingen ett faktum.

– Jag har sagt det flera gånger, hösten har inte varit okej. Det var inte den här matchen som avgjorde. Det har varit bedrövligt de senaste matcherna, sa tränaren Sebasthian Svensson som led med föreningen efter uttåget.

– Det är så tråkigt för Hultsfred som nu får börja om i division 5. Det finns så många bra fotbollsspelare i föreningen. 

Efter degraderingen skedde en sällan skådad spelarflykt från HFK. De tappade 20 spelare och får börja om med ett helt nytt lag i femman kommande säsong.

undefined
Alexander Gustafsson är en av få spelare i HFK:s A-lag som ser ut att bli kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!