Spegelvänt när Färjestad tog snabb revansch

Kan ni så kan vi, tänkte Färjestad. Efter förlängningsförlusten i Luleå i tisdags, 2–3, vände Karlstadslaget på siffrorna i "returmötet". –Det tycker jag att vi var värda, säger matchhjälten Michael Lindqvist, som ordnade bonuspoäng och revansch.

Michael Lindqvist (höger) blev Färjestads hjälte när han satte 3–2 i förlängningen hemma mot Luleå. Jacob Nilsson (vänster) gjorde Färjestads första mål. Arkivbild.

Sport2021-02-18 21:37

SHL-ishockeyns tabelltrea Luleå var i Karlstad för att besegra Färjestad för fjärde gången på fyra försök den här säsongen – och för andra gången på tre dagar.

Det gick nästan, men den här gången var det Färjestad som var vassast i förlängningen – och ska det vara spegelvänt, 2–3 blev 3–2, ska förstås en högerskytt avgöra.

Michael Lindqvist är en van målgörare men enligt Nya Wermlandstidningens genomgång var hans 72:a SHL-fullträff, slutspel inräknat, hans första mot Luleå.

– Är det så? Det kan nog stämma. I så fall var det extra skönt, säger han efteråt.

"Mer skärpta"

Skarpskytten tvingades lämna återbud till Beijer Hockey Games i förra veckan på grund av skada men var tillbaka på isen i tisdags. Nu trädde han behärskat pucken mellan benen på Luleåmålvakten Joel Lassinantti.

Och tyckte att Färjestads seger var rättvis.

– Vi har gjort två ganska bra matcher. Det var surt att tappa ledningen (2–0 till 2–2) där uppe. I dag är vi lite mer skärpta när det ska avgöras, säger matchhjälten.

Efter fem raka förluster mot Luleå var segern efterlängtad – och den kan bli värdefull framöver.

– Det är viktigt. Vi kan stöta på varandra i slutspelet och man vill ju gå in i en runda med en bra känsla. Om vi skulle möta dem har vi vunnit den senaste matchen, säger Lindqvist.

Siktar högt

Även om Färjestad huserar en bit ned i tabellen, för närvarande på åttonde plats, siktar laget högt.

Till att börja med ska den nio poäng stora luckan till kvartsfinalstrecket tätas till.

– Vi siktar på topp sex. Det finns inget annat för oss, säger 26-åringen.

Luleå tog ledningen genom Niklas Olausson och hade bra kontroll på matchen långt in i andra perioden.

Då kvitterade Jacob Nilsson och fyllde Färjestad med ny energi.

Olle Lycksell gav hemmalaget ledningen i början av tredje perioden men blev strax därpå utvisad och därmed indirekt orsaken till Einar Emanuelssons kvitteringspuck i numerärt överläge.

Luleå tvingades klara sig utan Erik Gustafsson. Lagkaptenen var uttagen i Tre Kronor till landslagsturneringen i Malmö men lämnade återbud av familjeskäl.

Han spelade hemmamatchen i tisdags men kunde inte följa med till Karlstad.

Gustafsson, vars ett och ett halvt år gamla son Lion har ätsvårigheter, lämnar ett stort hål efter sig när han inte är tillgänglig. Han är inte bara skicklig, han är också spelaren med mest istid i SHL: i genomsnitt 24 minuter och 35 sekunder per match.