SOK-chefen lugn trots kostsam OS-flytt

OS-flytten kostar Sveriges olympiska kommitté (SOK) pengar. Hur mycket är osäkert. En sak är dock klar: –De aktiva som satsar mot Tokyo ska inte känna sig oroliga, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Peter Reinebo.

Peter Reinebo.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2020-03-25 05:45

På tisdagseftermiddagen kom beskedet en hel idrottsvärld hade gått och väntat på:

Sommarens OS i Tokyo skjuts på framtiden på grund av coronaviruset.

"Viss fördyring"

Flytten av spelen kommer med en rad konsekvenser – inte minst ekonomiska. SOK kommer behöva öppna upp plånboken.

– Man kan nog säga att det är arrangören som kommer ha de största ekonomiska konsekvenserna. För oss på SOK innebär det här att förberedelserna kommer att förlängas, en del upphandlingar som vi har gjort kommer kanske inte bli helt skadelösa. Det blir en viss fördyring, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Reinebo är dock lugn inför merkostnaderna som kan uppstå.

– VI har goda partners som stöttar oss i vårt och torrt, och vi har en bra dialog med regeringen och med RF (Riksidrottsförbundet). Så jag är säker på att vi kommer lösa det här, säger han.

SOK har budgeterat för att OS i Tokyo skulle kosta omkring 90 miljoner i förberedelser och genomförande. Hur mycket dyrare det nu blir är oklart.

– Det är svårt att säga exakt. Vi måste titta djupare på det och göra vissa förhandlingar med partners som vi har handlat saker av. Sedan behöver vi titta på vilka planer som ska dras upp, vad de kommer att kosta. Hur mycket dyrare än 90 miljoner det kommer att bli får vi återkomma till.

Aktiva drabbas ej

För många OS-aktuella idrottare är det ekonomiska SOK-stödet avgörande. Peter Reinebo säger att de aktiva inte ska känna sig oroliga över att stödet kan komma att dras in på grund av flytten.

– Vi kommer att hitta lösningar tillsammans. Det handlar om att de aktiva ska få bra förutsättningar. De som satsar mot OS i Tokyo behöver inte vara oroliga.

Inte heller vinteridrottare ska känna någon oro. SOK har en egen budget för vinterspelen i Peking 2022, och den ska inte påverkas av att sommar-OS skjuts på framtiden.

– Budgeten är lite mindre, eftersom truppen är lite mindre. Vi har redan börjat jobba med det. Om Pekingplanen håller kommer både de tekniska förberedelserna och stödet till idrottsmännen att vara det planerade, säger Reinebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!