12 poäng av skyttekungen: "Det var helt sjukt"

Han låg bakom 12 av 14 mål. Storspel av målvakter. Och till sist en domarskandal. Det är lite av innehållet i Veckans Återblick.

Jonas Friberg gjorde nio mål och tre assist när VIBK slog Färjestaden med 14-5 för tio år sedan.

Sport2023-12-03 12:30

För 10 år sedan:

* Nio mål. Och tre assist. Den makalösa bedriften stod Jonas Friberg för som spelande tränare för Vimmerby IBK i segern med 14–5 borta mot Färjestadens IBK. Matchen avgjordes till mångt och mycket när VIBK drog på sig en utvisning i ledning 2–1. Då såg Friberg till att göra tre mål i box play inom loppet av en minut. "Vi hade maximal utdelning där. Det var helt sjukt", sa Friberg.

* Vimmerby IF gjorde klart med ett viktigt nyförvärv. Efter fem säsonger i Gullringen tog VIF in Markus Ahl. "Det känns jättebra. Det är dags att ta det här steget", sa 24-åringen om att få spela i division 2. Vimmerbylaget förlängde även kontraktet med backen Johan Lundin i två år. "Johan är en karaktärsspelare och blir viktig att ha kvar", sa Stefan Bragsjö.

* HM IS damer vann derbyt borta mot Vimmerby IBK med klara 9–4. Rebecka Sand 3, Emilia Rosenkvist 2, Elin Andersson 2, Elize Ingvarsson och Malin Lockström gjorde HM IS mål. Vimmerbys målskyttar var Emma Karlsson 2, Elvira Hjalmarsson och Emelie Karlsson.

undefined
Calle Brattenberger storspelade för VH mot Kristiatnstad.

För 20 år sedan:

* En helgjuten laginsats. Och storspel i målet av Calle Brattenberger. Det var segerreceptet för Vimmerby Hockey i 3–1-vinsten borta mot Kristianstad. "Under de första tio minuterna av andra perioden spelade vi vår bästa hockey för säsongen och gjorde tre mål", sa VH-tränaren Krister Ström efter segern borta mot topplaget.

* Peder Zackrisson i målet blev matchens lirare för Målilla Bandy. Trots att laget föll med 9–4 hemma mot Frillesås. "Det syntes tidigt att vi spelade med fel inställning", sa tränaren Christer Eriksson och antydde att spelarna var lite väl kaxiga efter att ha besegrat Tranås borta i ett derby tidigare i veckan.

undefined
Roger ”Goggo” Svensson och Benny Ek efter Hultsfreds seger mot Eksjö för 30 år sedan.

För 30 år sedan:

* Åtta mål av Benny Ek. Och storspel i målet av Roger "Goggo" Svensson. De agerade matchvinnare mot sin tidigare klubb Eksjö när Hultsfreds HF vann borta med 30–14 och tog ett stort steg Sydsvenskan. "Vi har väldigt goda möjligheter nu", sa spelande tränaren Johan Sörensen diplomatiskt.

* Jonas Nyström såg ut att ha räddat en poäng för Vimmerby IBK hemma mot Pixbo när han kvitterade till 5–5 två minuter från slutet. Med nio sekunder kvar tilldömdes gästerna en omdiskuterad straff som Robert Bodén satte avgörande 6–5 på. "Det här var det tyngsta jag varit med om inom idrotten", sa lagledaren Magnus Karlsson.

undefined
Stefan Bragsjö var en av Vimmerbys spelare som protesterade förgäves mot Pixbos sena straff.