Sex klassiska motionslopp – så är läget just nu

Blir det några stora motionslopp i sommar och höst? Hoppet lever – men osäkerheten är stor på grund av coronapandemin. Så här är läget för sex klassiska evenemang.

Stockholm Marathon är ett av motionsloppen som planeras att genomföras i höst. Arkivbild.

Stockholm Marathon är ett av motionsloppen som planeras att genomföras i höst. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2021-04-12 05:45

+ Vansbrosimningen, 2-11 juli, 20-21 augusti

Arrangören har lanserat konceptet Vansbrosimningen drop in och flyttat elittävlingarna till 20–21 augusti.

– Vi sitter still i båten och planerar att göra någon form av simning enligt den plan vi lagt, med tre helger och en sex veckors drop in-period som avslutas med elittävlingarna, säger Tom Viker, generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Trots osäkerheten har redan ett helt koncept presenterats för Vansbrosimningen.

Första helgen (2-3 juli) genomförs motionsloppen Vansbro öppen älv, Vansbro kortsim, Vansbro 10 K, Vansbro kortsim 1 km.

Andra helgen (9-11 juli) är det dags för motionsloppen Vansbro halvsim, Vansbro öppen älv, Vansbrosimningen, Vansbro kortsim, Vansbro tjejsim samt simlopp för barn.

Den tredje helgen (20-21 augusti) avgörs elitloppen Vansbro tjejsim, Vansbro kortsim samt Vansbrosimningen. Tre lopp där bara seedade elitsimmare får delta.

Förutom detta erbjuds Vansbrosimningen drop in under perioden 11 juli till den 22 augusti.

+ O-ringen, 25 juli-1 augusti

Arrangören planerar för att orienteringsfesten ska genomföras i Uppsala i sommar. Men Jens Lindquist, tillförordnad vd för O-ringen, säger att konceptet bygger på möten och gemenskap vilket skapar svårighet att anpassa evenemanget efter pandemin:

– Vi kan bara genomföra O-ringen om deltagarbegränsningarna är borta och då behöver Folkhälsomyndighetens tre smittnivåer ha antagits som utgångspunkt för regelverket.

– Samtidigt vill vi inte fatta ett beslut tidigare än vi måste, för vi vill inte stå där i sommar och konstatera att pandemin släpper och det hade gått att genomföra O-ringen.

Senast i mitten av maj måste arrangörerna ta beslut om det går att genomföra O-ringen.

Tiomila, som skulle avgjorts i Kungsängen 2-3 maj, är redan inställt.

+ Vätternrundan, 2-5 september

Det senaste av de stora motionsloppen som flyttats, från 11-19 juni till 2-5 september.

"Det slutgiltiga beslutet behöver fattas nu och vi ser att vi har ett allvarligt läge med hög smittspridning i samhället. I det läget är en flytt av loppen det enda beslutet vi kan fatta", sade vd:n Gunilla Brynell-Johansson när beskedet kom i förra veckan.

+ Lidingöloppet, 24 september-3 oktober

Tidigare har tävlingen avgjorts över tre dagar – men i höst ändras formatet så att evenemanget pågår i över en vecka.

Syftet är att få en mer coronaanpassad tävling. Exempelvis är tremilen planerad att pågå över hela dagen den 25 september, för att alla inte ska starta vid samma tidpunkt.

– Vi kan ha startgrupper med lite färre deltagare, mindre tryck på transporter och andra anpassningar för att det ska kännas lugnt och tryggt, sade Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén i mars.

+ Göteborgsvarvet, 11 september

Är flyttad från den 22 maj till 11 september. Då är det även tänkt att Stockholm Halvmarathon ska avgöras, vilket innebär att landets två största halvmaror avgörs samma dag.

+ Stockholm Marathon, 9 oktober

Har flyttas från den 5 juni till den 9 oktober. Precis som för Göteborgsvarvet är förhoppningen då att tävlingen ska kunna genomföras normalt.

Fakta: Därför kan motionsloppen inte genomföras

Det nuvarande begränsningen på åtta personer gäller för alla offentliga sammankomster och evenemang. Det gör det svårt för motionsloppen att kunna arrangeras.

Riksidrottsförbundet och Staffan Movin, ordförande i Svenska motionslopp och idrottsevenemang, vill att begränsningarna ska anpassas utifrån evenemangets förutsättningar vilket kan vara till fördel för motionsloppen som oftast sker utomhus över stora ytor.

Folkhälsomyndigheten har föreslagit en ändring i deltagarbegränsningarna som skulle träda i kraft den 11 april. Men efter att smittspridningen tagit fart valde man att behålla de nuvarande begränsningarna till åtminstone den 3 maj.

Folkhälsomyndighetens förslag utgår ifrån tre olika steg av smittspridning. Så här ser planen ut:

Steg 1: Sjukvården är hårt belastad och flera regioner befinner sig i förstärkningsläge, katastrofläge eller stabsläge. Vård som inte är akut får skjutas upp på grund av covid-19. En majoritet av regionerna har antingen ökande eller en hög nivå av covidfall.

Inomhus: 8 personer

Inomhussittande: 50

Utomhus: 100

Motionslopp: 150

Steg 2: Sjukvården i de flesta regioner har goda förutsättningar att klara av vården av både covidpatienter och andra. Fallen minskar eller ligger plant på en relativt låg nivå.

Inomhus: 50

Inomhussittande: 300

Utomhus: 600

Motionslopp: 900

Steg 3: Sjukvården har goda förutsättningar att klara av all vård som krävs, och få patienter läggs in på grund av covid-19. Få personer bekräftas smittade med covid-19, eller mindre utbrott förekommer. Andelen positiva tester ligger på en mycket låg nivå.

Inget tak för publik eller motionsloppsdeltagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!