Armalis höll första nollan: "En boost"

Djurgårdens marsch uppåt i tabellen fortsätter. Fjärde raka segern kom via 3–0 mot Leksand och Mantas Armalis höll nollan för första gången sedan återkomsten till Stockholmslaget. –Det viktigaste är att vinna, men det är klart att det är en boost att hålla rent bakom sig, säger han.

Bra tajming. Albin Grewe jublar efter 1–0-målet för Djurgården i segermatchen mot Leksand. Ett mål som kom två dagar före truppen till junior-VM presenteras.

Sport2020-12-01 21:25

Den Stockholmsfödde litauiske målvakten har stått i samtliga Djurgårdens fyra senaste segermatcher.

Nu fick han också hålla nollan genom att rädda 26 skott. Men 28-åringen, som återvänt från Skellefteå, hade en rätt lugn afton i två perioder.

I den sista fick han dock slita när Leksand försökte spurta, framför allt i slutet när hemmalaget fick en utvisning och Dalalaget tog ut målvakten och spelade sex mot fyra.

– Det var skönt att stå i kassen i dag, det var sista tre minuterna som var lite jobbiga, säger Armalis.

"Känns jättebra"

Mantas Armalis har tagit över förstaspaden, i alla fall för tillfället, och gjorde det när Niklas Svedberg var borta på grund av sjukdom. Djurgårdens målvaktspar har lyfts fram som SHL:s bästa.

– Det känns jättebra att få hjälpa laget att vinna matcher. Det är en konstant konkurrens med Niklas, tidigare var det han som vann matcher, nu är det jag. Det kommer säkert att växla fram och tillbaka under säsongen.

Förutom Djurgårdens starka målvaktssida har också lagets juniorer klivit fram. När Djurgården tog säsongens första bortaseger i lördags, mot serieledande Frölunda, var det tvåmålsskytten Alexander Holtz och William Eklund, ett mål, som glänste.

Den duon är självskriven i Sveriges trupp till junior-VM i Kanada som förbundskaptenen Tomas Montén presenterar på torsdag.

Ett steg mot JVM

Mot Leksand var det Albin Grewe som visade vägen. Den 19-årige forwarden är långt ifrån given i JVM-truppen, men visade att han vill ha en plats med en aktiv första period.

Grewe sköt sitt andra mål för säsongen när han gav hemmalaget ledningen efter 11.42. Backen Tobias Ekberg slog en öppnande passning och i två mot ett-läge avslutade Grewe med att skjuta i Leksandsmålvakten Janne Juvonens bortre hörn.

Med backen Tobias Björnfot som är ytterligare en bärande JVM-spelare kan Djurgården brandskattas när juniorlandslaget samlas om knappt en vecka.

– De kommer att saknas. Men vi har redan saknat rätt tunga pjäser och då är det andra som klivit fram, så jag hoppas och tror att det kommer att fortsätta vara så, säger Mantas Armalis.

Djurgården avgjorde matchen i mittperioden när backen Jesper Pettersson och Niclas Bergfors gjorde varsitt mål.

Leksand kom till Stockholm med tre segrar på de fyra senaste matcherna och poäng i fem raka. Men laget var riktigt blekt och superkedjan med SHL:s poängligaledare Marek Hrivik, Carter Camper och Peter Cehlarik gick poänglösa från isen för andra matchen i rad.